Vastgoedontwikkelaar- en belegger Leyten gaat op korte termijn beginnen met de herbestemming van de zogeheten Ungerpleinflat in Rotterdam naar woningen. Daarmee krijgt het gebouw na bijna 60 jaar haar oorspronkelijke bestemming weer terug.
De Rijksmonumentale Ungerpleinflat aan het Ungerplein 2 werd in 1928-1934 gebouwd als onderdeel van een complex met ook laagbouw naar ontwerp van Jo van de Broek in samenwerking met Heinrich Leppla. Het gebouw past in de traditie van het nieuwe bouwen/de nieuwe zakelijkheid waarbij functionaliteit voorop stond.
De hoogbouw telt 13 verdiepingen en was na oplevering met 43 meter even het hoogste woongebouw van Europa, een eer die later de Zuidpleinflat op Rotterdam Zuid te beurt was gevallen. Voor de financiering van de bouw van de torenflat door aannemer Van Vliet en Van Dulst werd de 1e Rotterdamse flatbouwmaatschappij NV opgericht.
Kamer voor dienstbode
De flat was oorspronkelijk ingevuld met de luxeappartementen. Per etage waren er slechts 2 appartementen met respectievelijk 5 en 6 kamers en een kamer voor de dienstbode. Op de bovenste etage bevond zich een penthouse.
Begin jaren 60 was het in Ungerpleinflat uit met het luxe wonen. De vloeren werden omgebouwd tot kantoorruimten en ook aan het uiterlijk van de flat veranderde het nodige. Zo werden de stalen vensterpuien vervangen door kunststofkozijnen. Nadat in mei 2021 zo’n compleet raamkozijn naar beneden viel werd een renovatieplan voor het Rijksmonument opgesteld.
Transactie met Van Herk
In september 2021 kocht Leyten de toen goeddeels leegstaande flat van de Van Herk Groep, het vastgoedbedrijf van Aat van Herk. De Rotterdamse ontwikkelaar en belegger gaat complex volledig in haar oude luister herstellen in samenwerking met Hylkema Erfgoed. Ook krijgt de toren haar woonfunctie terug.
Leyten voorziet 49 huurappartementen in de monumentale flat. De werkzaamheden gaan komende maand beginnen. Oplevering van de appartementen moet eind dit jaar plaatsvinden.
Andere voorbeelden van Het Nieuwe Bouwen
- Betondorp Amsterdam, Greiner en Gratama (1924)
- Stadion Feijenoord Rotterdam, Brinkman en Van der Vlugt (1934-1936)
- Rietveld-Schröderhuis Utrecht, Rietveld (1924)