Top-101 Beslissers 2020: Bouwbedrijven

Voor Rob van Wingerden, nummer één in de lijst van bestuursvoorzitters van de grootste 20 bouwbedrijven (op basis van omzet jaarverslag 2018), was het afgelopen jaar er een om snel te vergeten.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 31 januari 2020

De winstwaarschuwingen waren niet van de lucht en daarbij kwam ook nog de stikstofcrisis. Bij TBI Hurks en Jansen de Jong traden nieuwe bestuursvoorzitters aan. In het algemeen wisten de 20 veel betere resultaten neer te zetten dan in het voorgaande onderzoek.
PropertyNL heeft eigen onderzoeken naar de productie van woningen en de productie van metrage commercieel vastgoed. De beslissers die daar aan het roer staan, zijn elders in de lijst opgenomen.

1
Koninklijke BAM
Rob van Wingerden
Met € 6,6 mrd omzet en 20.000 medewerkers de absolute nummer één in Nederland. Van Wingerden wordt geplaagd door de infra-tak, maar de winst steeg wel naar € 24 mln. Dat is meer dan de € 13 mln het jaar daarvoor, maar het is voor beursbeleggers te weinig. Voor 2020 heeft hij verbetering beloofd. Roel Vollebregt is in de raad van bestuur de ‘vastgoedman’. BAM zal het moeten hebben van AM, een van de grootste woningontwikkelaars van Nederland (zie Ronald Huikeshoven).

2
VolkerWessels
Jan de Ruiter
Met € 5,8 mrd omzet en 17.000 medewerkers kleiner, maar veel winstgevender dan BAM (€ 132 mln). In het afgelopen jaar kreeg VolkerWessels, net als BAM en Heijmans, opnieuw een tik bij infra door de zeesluisproblematiek, waardoor de familie Wessels het concern van de beurs wil halen. Zie ook Dick Boers bij de ontwikkelaars en Mark Bouwens bij de belegger Reggeborgh Vastgoed elders in de beslisserslijst.

3
TBI
Bart van Breukelen
Bart van Breukelen kreeg als opvolger van Daan Sperling met € 1,8 mrd omzet, € 18 mln winst en 5800 medewerkers, de nieuwe nummer drie van Nederland in zijn schoot geworpen. In het vastgoed is Van Breukelen bekend van dochter Synchroon.

4
Heijmans
Ton Hillen
Met € 1,6 mrd omzet, € 20 mln winst en 4700 medewerkers laveerde Ton Hillen het concern naar veiligere havens. Met Hillen aan het roer heeft het bedrijf een ceo met veel affiniteit met commercieel en residentieel vastgoed. Hij heeft veel gehad aan een langjarige opdracht tijdens de crisis van Syntrus Achmea voor de jaarlijkse levering van nieuwe woningen. Daardoor heeft Heijmans vaklieden kunnen behouden.

5
Dura Vermeer
Job Dura
Met € 1,3 mrd omzet, € 26 mln winst en 2800 medewerkers scoort Job Dura: het bedrijf behoort daarmee tot de sterkste bouwconcerns van Nederland, hoewel Job Dura in de afgelopen tijd regelmatig zijn zorg over de stikstofcrisis heeft uitgesproken.

6
Van Wijnen
Wino de Jong
Vaak bleek uit vergelijkingen met andere bouwers Van Wijnen, het bedrijf waarin Klaas de Leeuw een groot belang heeft, het meest efficiënt te werken. In het verslagjaar herstelde Wino de Jong de winstgevendheid voor de 1900 werknemers: € 13 mln onder aan de streep na een verlies van € 74 mln.

7
Ten Brinke Groep
Albert ten Brinke
De meest winstgevende bouwer in relatie tot omzet en werknemers is Ten Brinke: € 800 mln omzet en € 94 mln winst gerealiseerd met 770 werknemers. Eeuwig misverstand: het familiebedrijf Ten Brinke wordt geleid door een Ten Brinke die geen familie is.

8
ADS Group
Jonathan Furst
Het vroegere Aan de Stegge heeft met een omzet van € 740 mln, € 21 mln winst en 1000 werknemers een prominente rol, maar is landelijk amper bekend. Dat komt door de decentrale aanpak met kleinere bouwbedrijven en een focus op publieke werken.

9
Joh. Mourik & Co
John Barends
Met een omzet van € 442 mln, € 4 mln winst en 2400 werknemers is John Barends een van de belangrijke beslissers in de bouw.

10
Janssen De Jong
Ivo van der Mark
Afgelopen jaar kreeg Janssen De Jong met Ivo van der Mark een vervanging voor de beroemde Hans Smits. Diens CV zou gemakkelijk tot een nummer 1 in de beslisserslijst kunnen leiden, ware het niet dat Smits daar niet op zit te wachten. Hij herstructureerde het bouwbedrijf in relatieve rust en wil nu promoveren aan de Erasmus. Met een omzet van € 400 mln, een winst van € 13 mln en bijna 1000 werknemers heeft het bouwconcern zich herpakt.

11
Vorm
Daan van der Vorm
Hoewel de getallen net geen top-10 positie opleveren in deze lijst, heeft Daan van der Vorm spectaculaire verbetering geboekt met zijn concern: de omzet is met bijna 30% gestegen tot € 382 mln en de winst is toegenomen met € 21 mln naar € 26 mln. Met 260 werknemers hoort Vorm tot de beste bouwconcerns gerelateerd aan de winst per werknemer. Vorm is ook een van de meest spraakmakende en innovatieve bouwers/ontwikkelaars van Nederland. Daan van der Vorm was als enige bouwtycoon genomineerd voor de Green Leader Award 2018 en ontving eind vorig jaar de VGM Award.

12
Van Wanrooij Bouw en Ontwikkeling
John van Wanrooij
Door het succes van Vorm is het gat met het familiebedrijf onder leiding van John van Wanrooij gegroeid: € 291 mln omzet en € 21 mln winst met 280 werknemers.

13
Trebbe Groep
Hein Trebbe jr.
Hein Trebbe boekte € 283 mln omzet en anders dan de concurrenten met € 6 mln een wat lagere winst. De groep heeft 390 werknemers.

14
De Vries & Verburg
Henk Aantjes
De fusie tussen familiebedrijven, met Jan Verburg als niet-uitvoerend bestuurder, werpt vruchten af: een sterk stijgende omzet van € 275 mln en een winst van € 9 mln.

15
Nijhuis Bouw
Erik Nijhuis
Erik Nijhuis realiseerde met 410 werknemers € 241 mln omzet en € 15 mln winst, 50% meer dan het jaar ervoor.

16
Plegt Vos
Theo Opdam
Theo Opdam realiseerde met 240 medewerkers een omzet van € 224 mln en € 6 mln winst.

17
Gebr. Van der Ven
Bert van der Ven
Bert van der Ven en familie schuiven drie plaatsen naar boven en realiseerden met 250 werknemers € 212 mln omzet en € 7 mln winst. Van der Ven is groot geworden met de aanleg van graveltennisbanen en is nu een steeds belangrijkere speler op de markt van woning- en utiliteitsbouw.

18
Friso Bouwgroep
Henk Dedden
De enige nieuwkomer in de lijst is Henk Dedden met de Friso Bouwgroep uit Sneek. De omzet steeg met 65% tot € 220 mln.

19
Klok Groep
Ton de Klok
Ton Klok realiseerde met 180 medewerkers een omzet van € 195 mln en een winst van € 12 mln.

20
Hurks
Jeroen de Bekker
Met de van Heijmans afkomstige Jeroen de Bekker moet er rust komen bij de beroemde Zuid-Nederlandse bouwer Hurks. Cees van Bemmel (Van Wijnen) is na ziekte van de pater familias Geert Hurks komen helpen, nadat William Bontes, die Hurks moest opvolgen, voortijdig vertrok. Nu is de boel weer op orde, met een sterke raad van commissarissen met Van Bemmel, de beslisserswinnaar van vorig jaar Wienke Bodewes en topadvocaat Louis Deterink. In de verslagperiode kelderde de omzet nog van € 274 mln naar €181 mln en sloeg de winst van € 43 mln om in een verlies van € 34 mln.