Top-101 Beslissers 2020: Ontwikkelaars Commercieel

De lijst wordt aangevoerd door Bart Meijer MRP, maar vooral de commercieel vastgoedontwikkelaars die actief zijn in logistiek vastgoed zitten op rozen.

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 31 januari 2020

Enno Otten en Winno Plaisier varen wel bij de grote vraag naar logistiek vastgoed, evenals Joes Daemen, David Hart, Willem Slager en Wim Heylen. Arno van der Voort ontbreekt in de lijst, na zijn vertrek bij Provast. Léon Heddes is een nieuwe naam. Hij is deze maand benoemd tot algemeen directeur van Heembouw.

1
Bart Meijer
MRP
Met de ontwikkeldochter van Meijer Realty Partners, MRP Development, was Meijer in 2019 de grootste ontwikkelaar van Nederland. Bart Meijer is de zoon van MAB-oprichter Ton Meijer en Maya Meijer, de eigenaresse van Soestdijk. Bart heeft het bedrijf in 2016 opgericht. Vader Ton houdt een belang van 10% in MRP. Bart’s opvatting over ontwikkelen komt echter niet alleen van zijn vader en moeder, maar ook van de Amerikaanse ontwikkelaar Hines, waar hij in de keuken mocht kijken. Hij is gefascineerd door de vraag hoe je mensen van verschillende rassen, nationaliteiten, geaardheid en culturen vreedzaam kunt laten verblijven op dezelfde plek.

2
Enno Otten, Bas van Veggel en Winno Pleijsier
COD/Borghese
COD en Borghese zijn ontwikkelaars die zelfstandig in de markt opereren, maar zijn door aandeelhouderschap aan elkaar gelieerd. De familie Pleijsier is eigenaar van Borghese, waar Winno Pleijsier actief is. Maar de familie is ook voor 50% aandeelhouder van COD, terwijl de familie van Veggel de andere helft in handen heeft. Bij COD is Bas van Veggel actief, die op zijn beurt met broer Tim en vader Hans weer aandeelhouder is van investeringsvehikel Timeless Investment. Enno Otten zorgt voor de dagelijkse synergie; hij is zowel directeur bij COD als Borghese.

3
Joes Daemen
Somerset Capital Partners
Somerset Capital Partners is een vastgoedinvesteerder en ontwikkelaar uit Oisterwijk. Het bedrijf is 20 jaar geleden opgericht door Joes Daemen, nog steeds managing partner. Vastgoed was niet zijn eerste liefde: nadat hij afstudeerde aan de Universiteit van Wageningen in Agrarische Economie en Marketing startte hij met een partner een commissionairshuis voor de financiële markt, waaronder de agrarische termijnmarkten. Met Somerset Capital Partners investeert hij behalve in private equity vooral in vastgoed, en dan vooral in logistiek vastgoed. Onder meer door de ontwikkeling van het DC voor Zalando in Bleiswijk maakt hij een grote sprong in deze lijst.

4
David Hart
DHG

Het weer terugleggen van de focus op logistiek vastgoed heeft David Hart als oprichter en eigenaar van DHG geen windeieren gelegd. DHG profiteert van de hausse in deze sector door Smartlogs op risico te ontwikkelen. Hart geniet het meest van het sluiten van de gronddeals, partner Willem Slager richt zich binnen het bedrijf op de dagelijkse gang van zaken en alles wat er speelt vanaf de aankoop van de grond. DHG investeert echter niet alleen in vastgoed, maar ook in logistieke bedrijfjes. Daardoor heeft Hart ook op een andere manier voeling met zijn klanten. Hart komt ook voor in de lijst private beleggers. Zie aldaar voor de reuzendeal rond kerst.

5
Dick Boers
VolkerWessels
VolkerWessels werkt meer als netwerkorganisatie dan als bouwconcern. Ieder vastgoedontwikkelbedrijf binnen het concern heeft een eigen gezicht. Weliswaar is Dick Boers in de markt niet zo zichtbaar, maar hij is wel de eindverantwoordelijke voor Bouw en Vastgoedontwikkeling binnen de raad van bestuur van VolkerWessels, dus in die zin is hij eindverantwoordelijk. Boers maakt sinds 2006 deel uit van het bestuur en werkt sinds 1989 bij het bouwconcern.

6
Coen van Oostrom
Edge
Lang stond zijn bedrijf als OVG in de markt, maar oprichter Coen van Oostrom turnt zijn bedrijf geleidelijk om tot vastgoedtechnologiebedrijf Edge Technology. Kantoren zijn nog steeds zijn ding, maar dan wel slimme en bovendien steeds meer in het buitenland. Van Oostrom begon al tijdens zijn studie Economie in Rotterdam met het kopen van zijn eerste panden. OVG startte hij in 1997. Hij schreef mee aan de partijprogramma’s van de VVD.

7
Wim Heylen
Heylen Warehouses
Wim Heylen staat in de lijst der Rijkste Belgen op positie 262. In Nederland is Heylen niet alleen bekend vanwege de logistieke vastgoedontwikkelingen, maar ook als eigenaar van de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. Onder de noemer Royal United Mint is dit een van de grotere bedrijven die onder de Heylen Group valt. De Group startte in de jaren ’90 met een keten van dierenwinkels, die hij in 2000 verkocht aan Delhaize.

8
Hans de Jong
Provast
Arno van der Voort, die samen met Hans de Jong managing partner was bij Provast, heeft Provast inmiddels verlaten om zijn eigen weg te gaan. Martijn Dirks, Anton Koomen, Boudewijn Hellingman en Hans de Jong blijven over als partners. Het partnership van Provast startte in 1985 als zelfstandige binnenstedelijke ontwikkelaar, en hoewel het nu allemaal andere gezichten heeft, is het dat nog steeds. Hans de Jong bijvoorbeeld kwam in 2004 bij Provast werken. Daarnaast is hij ook bestuurslid bij de NRW.

9
Lee en Tom Foolen
Foolen & Reijs/Citypads
Gestart vanuit Eindhoven timmeren de broers Lee en Tom Foolen samen met zakenpartner Marc Reijs nu ook hard aan de weg in de Randstad, met de transformatie van kantoren naar woningen. Ze richtten het bedrijf in 2007 op en kregen dankzij de kantorencrisis en de krimp van Philips de wind in de rug. Hierdoor kwam veel vastgoed beschikbaar. Met toestemming van de beroemde Rotterdamse zanger zijn de torens op het Marconiplein in Rotterdam omgedoopt tot Lee Towers.

10
Léon Heddes
Heembouw
Sinds januari 2020 is Léon Heddes (1964) de nieuwe algemeen directeur van Heembouw. Hij volgt daarmee Peter Lammertink op. Heddes is sinds 2018 werkzaam bij Heembouw, daarvoor was hij directeur projectontwikkeling bij Amvest. Hij begon zijn carrière bij de Marine, maar ging daarna aan de slag bij Heddes Vastgoed. Huidige nevenfuncties zijn onder meer lid van de raad van commissarissen van Futura Zorg en Zorggroep Laren en lid van de raad van toezicht van Archis.

11
Sander Breugelmans
Prologis

12
Albert ten Brinke
Ten Brinke Vastgoedontwikkeling

13
Bart van Twillert
Unibail-Rodamco-Westfield

14
Joost Uwents
WDP

15
Daan van der Vorm
Vorm

16
Frank van Kessel en Patrick van Lammeren
Top Vastgoed

17
Coert Zacchariasse
Delta Development

18
Sander van Oss
Eelco Nettinga en Arjen Seckel

Neoo
19
Dirk Dekker en Bas van Dam
Being Development

20
Hubert Stech
Multi Netherlands

21
Job Dura
Dura Vermeer

22
Jaap van der Wijst en Dennis van Westerop
Peak Development

23
Adriaan Molenschot en Sjef Heerkens
HVBM Vastgoed

24
Raymon van Miltenburg
AM Real Estate Development

25
David Zisser
Omnam Investment