Ten Brinke levert Leemanstoren op en transformeert Verheeskade

Het nieuwe Haagse studentencomplex Leemanstoren in het Laakhavens-gebied wordt donderdag officieel geopend door Duwo. Ontwikkelaar Ten Brinke heeft nog meer projecten in het gebied, aan de Verheeskade en het kantoor van T-Mobile aan de Waldorpstraat. 

Samen met Bond Development is 22.000 m² transformeert Ten Brinke een bedrijfs- en kantoorcomplex aan de Verheeskade, waarbij 250 woningen worden toegevoegd.
Het Haagse Hoge Huis, het kantoor van T-Mobile aan de Waldorpstraat 60 recht tegenover station Hollands Spoor, is in 2017 aangekocht door een Duitse belegger. Ten Brinke staat in CPA geregisteerd als de verhuurder. Deze locatie is hot, want het gebied gaat volledig op de schop en aan de andere kant van de Waldorpstraat ontwikkelt Life Makes Sens (een samenwerking tussen Sens Real Estate uit Den Haag en de Belgische ontwikkelaar Life) een nieuwbouwprogamma van 245.000 m² en 5 woontorens.

Leemanstoren
Donderdag 23 mei is de feestelijke opening van de 70 meter hoge Leemanstoren op het Leemansplein, die werd gebouwd in opdracht van studentenhuisvester DUWO door de ontwikkelcombinatie Plegt-Vos Bouwgroep en Ten Brinke Slot Projectontwikkeling. De bouw begon medio 2017. Het gebouw heeft 481 studio’s verspreid over 22 verdiepingen. Het overgrote deel ervan is inmiddels bewoond. In de zomer betrekken nog eens 140 internationale studenten hier een woning.
Het gebouw staat op de campus en horeca, openbaar vervoer en winkels liggen vlakbij. Dat geldt ook voor de Haagse Hogeschool en het ROC Mondriaan. Met de komst van de Leemanstoren wonen er op de Haagse campus bijna 2000 studenten in DUWO-woningen. 

Van de 481 woningen zijn er 198 ingericht voor internationale studenten die in Den Haag studeren. Die woningen zijn volledig gestoffeerd en gemeubileerd en worden verhuurd via de onderwijsinstellingen. De overige 283 woningen zijn voor reguliere studenten. De woningen zijn voorzien van vloerbedekking, wandafwerking en gordijnen. Huurders betalen € 348, inclusief servicekosten en na aftrek van huurtoeslag (vanaf 18 jaar). Daarvoor hebben de bewoners een studio van 21 m² met woongedeelte, keuken en badkamer.

Ontwerpopdracht
Behalve een wasserette en een fietsenstalling heeft het complex een gemeenschappelijke ruimte die tot stand kwam met inbreng van studenten van de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. Ook is er een bibliotheekruimte, waar studenten kunnen studeren. De twee ruimtes kunnen worden samengetrokken voor bijvoorbeeld een studentenfeestje.
Het gebouw zelf is ontworpen door KOW Architecten uit Den Haag.

Duurzaamheid
De Leemanstoren is het eerste studentencomplex van DUWO waar bewoners per woning afvalbakken voor gescheiden inzameling hebben. Het gaat hier om een samenwerkingsproject met de gemeente Den Haag voor de inrichting van een milieustraat. Ook in andere opzichten is het gebouw duurzaam: zonnepanelen zorgen voor stroomopwekking en het gebouw is aangesloten op de stadsverwarming.

Woontorens aan Verheeskade
Züblin verkocht vorig jaar het complex aan de Verheeskade (derde foto) voor een bedrag van € 12,5 mln, zo blijkt uit het Kadaster. Het gebouw dat onder andere onderdak biedt aan Sport City en KIN zal deels worden getransformeerd en er worden nieuwe woontorens toegevoegd. Er komen circa 250 nieuwe woningen, waarvan 30% sociale huur. De woningen komen in enkele voormalige bedrijfspanden op de nummers 105-107 en 187-197. Drie torens in het plan krijgen optoppingen, in totaal met 29 verdiepingen. In de plint komen verder een nieuwe sportschool en circa 250 m² horecaruimten.

Ten Brinke uit Varsseveld gaat het plan samen met de Haagse ontwikkelaar Bond Development realiseren. Bond is ook de ontwikkelaar van de Waldorp Four, vier woontorens aan de Waldorpstraat met in totaal 800 appartementen.