Start bouw Geins met KoopStart in Amsterdam Zuidoost

De bouw van 134 woningen in Geins in Amsterdam Zuidoost is officieel gestart.

Het woningaanbod is gericht op het toegankelijk maken van koopwoningen voor een brede doelgroep. Zo zijn 89 appartementen aangeboden met KoopStart. Met deze regeling maken gebiedsontwikkelaar AM en de gemeente Amsterdam woningen toegankelijk voor starters op de woningmarkt.

KoopStart

Met KoopStart worden de woningen voor een lagere prijs dan de marktwaarde verkocht. Hierdoor kunnen appartementen van 70 m² verkocht worden voor maximaal € 355.000 von inclusief eeuwigdurend afgekocht erfpacht. In dit geval verleent AM een zogenaamde ‘koperskorting’ op de getaxeerde marktwaarde. Wanneer de woning wordt verkocht, betaalt de koper deze koperskorting terug aan AM. Ook deelt AM mee in de eventuele waardeontwikkeling. Dit is de eerste keer dat er in de gemeente Amsterdam KoopStart is toegepast. 
Stadsdeelbestuurder Ruimtelijke Ordening en Wonen, Simion Blom: ‘Het is voor mij, voor stadsdeel Zuidoost, van essentieel belang dat we streven naar betaalbare woningen voor alle inwoners van Amsterdam Zuidoost. Dat betekent voor mij óók woningen voor lagere en middeninkomensgroepen. Ik stimuleer dan ook creatieve manieren met betaalbare koopwoningen. KoopStart is zo’n voorbeeld, waarbij we vernieuwend zijn en het mogelijk maken dat er betaalbare huizen in Zuidoost op de markt komen.’

Ondererfpacht

Geins is het eerste project ooit waar KoopStart toegepast kan worden op gemeentelijke erfpachtgrond. In het project Geins geeft de gemeente Amsterdam de grond aan AM uit in erfpacht. Om KoopStart mogelijk te maken, is in overleg met de gemeente voor dit nieuwbouwproject een oplossing uitgewerkt waarbij AM de appartementen in ondererfpacht uitgeeft aan de kopers. Voor de koper heeft deze combinatie van erfpacht en ondererfpacht verder geen gevolgen. De koper betaalt geen canon en het appartement is regulier financierbaar met de Nationale Hypotheek Garantie.
Diversiteit woningen

Geins ligt aan het Vreeswijkpad in Gaasperdam. Deze stadswijk is toe aan vernieuwing. Er is veel behoefte aan kleine en grote woningen en woningen die levensloopbestendig zijn. Naast de 89 appartementen met KoopStart omvat het plan van AM vijftien grondgebonden rijwoningen (met de mogelijkheid om er een meergeneratiewoning van te maken), vijftien tweelaagse stadswoningen en een mix van vijftien vrijesectorappartementen met oppervlaktes variërend van 83 m² tot 99 m². AM is als ontwikkelaar geselecteerd met behulp van een jury bestaande uit buurtbewoners. De bouw is in handen van BAM Wonen.

Duurzaam en natuurinclusief

Geins is een zeer duurzaam project en heeft een uitmuntende BENG-2 score (Bijna Energieneutrale Gebouwen). De gebouwen worden natuurinclusief ontworpen met waterretentie, nestkasten en groen. Een intelligent energiesysteem zorgt ervoor dat energie lokaal wordt gebruikt en uitgewisseld. Ook is er veel aandacht voor duurzame mobiliteit. Zo komt er een mobiliteitshub met deelauto’s en -fietsen. 

Het ontwerp is van de hand van architectenbureau INBO, de grote gemeenschappelijke binnentuinen zijn een ontwerp van landschapsarchitect Felixx.