Snel kwart miljoen woningen erbij door verdichting bestaande wijken

Bouwende ontwikkelaar VORM denkt samen met corporaties, de bewoners, gemeenten en de maakpartijen versneld 250.000 woningen toe te kunnen voegen aan bestaande wijken. Daarbij maakt het Rotterdamse bedrijf onder meer gebruik van een modulair houten optopconcept. 

 

Gisteren onderekenden de corporaties Woonbron, SOR en bouwende ontwikkelaar VORM in het bijzijn van Minister Hugo de Jonge en Wethouder Chantal Zeegers de intentieverklaring voor de realisatie van de modulaire houten optopprojecten in Rotterdam. Daarbij stond de BuurtBoost Optopper, een initiatief van VORM centraal. Dit is een nieuw woonproduct waarmee bestaande woningen kunnen worden opgetopt.

De minister ging op bezoek bij een prototype van de BuurtBoost Optopper in Rotterdam. Het betreft een prefab volwaardig woonappartement, vervaardigd uit duurzaam geproduceerd hout, en voorzien van prefab badkamer en toilet. De woningen zijn bedacht en ontwikkeld door BuurtBoost (initiatief van VORM), en is tot stand gekomen door een samenwerking tussen DAT Bouwsystemen (de houtfabriek van VORM), Smart2Prefab en MONTER (initiatieven van VORM). Het ontwerp is mede tot stand gekomen door Burton Hamfelt Architecture. 

Samen met de gemeente Rotterdam hebben de initiatiefnemers het doel om nog dit jaar de eerste BuurtBoost Optoppers in een paar weken op een gebouw te plaatsen.

Lees ook: Houtbouw moet VORM helpen bij versnelling woningbouw

900.000 woningen

Met Buurtboost wil VORM samen met corporaties, de bewoners in de betrokken buurten, gemeenten en de maakpartijen een bruidsschat van 250.000 woningen toe te kunnen voegen aan bestaande wijken in Nederland. Door de sterke terugval van nieuwbouw, is het een enorme opgave om de komende jaren de door woonminister Hugo de Jonge toegezegde 900.000 woningen te bouwen. Het is belangrijk dat beleggers in tweemaal zoveel woningen investeren ten opzichte van 2021, maar zij investeren maximaal de helft. Kopers haken massaal af. 

Eerdere onderzoeken van KAW en corporaties tonen aan dat er minimaal 250.000 betaalbare woningen toegevoegd kunnen worden in naoorlogse buurten. Ook VORM denkt dat dit mogelijk is  door slimmere samenwerkingen, digitalisering om te versnellen en snelle kostendaling door schaalbaarheid. Met de inzet van alle beschikbare bestaande maakpartijen en betaalbare woonproducten. Wel acht de bouwende ontwikkelaar een financiële bijdrage van de overheid daarvoor noodzakelijk, onder meer voor extra financiële steun aan corporaties (zoals: afschaffen vennootschapsbelasting, laag btw tarief op gereguleerde huur, een bijdrage voor verduurzaming bestaande woningen) en een bijdrage aan de realisatie van 250.000 extra betaalbare woningen. Op die manier kunnen ook de 1 miljoen bestaande sociale woningen in de bestaande  buurten versneld worden verduurzaamd.

Snelheid maken

'Meer woningen realiseren kan vliegensvlug met optopwoningen van BuurtBoost, het toevoegen van kopblokken, het invullen van plinten en soms een stukje sloop-nieuwbouw', aldus Hans Meurs, CEO bij VORM.  'Altijd met het doel minimaal 25% aan betaalbare woningen toe te voegen en alle bestaande woningen te verduurzamen en de buurten, samen met de bewoners, corporaties en gemeenten, beter te maken.'


Minister De Jonge: "Er zit veel potentieel in de BuurtBoost Optopper van VORM. Dit moet uitvoerbaar zijn als businesscase voor de corporaties, door samen de machine te laten werken en volume te creëren. Als VORM hier een reproduceerbaar woonproduct van maakt, dan biedt dat een prachtige kans om snelheid te maken bij het bouwen van huizen."