Signa koopt voor € 100 mln Hudson’s Bay in Rotterdam

Signa heeft voor € 100 mln de Hudson’s Bay aan de Beursgalerij in Rotterdam gekocht van Allianz.

Dat gebeurde in een combinatie-deal met de Opernplatz 2 in Frankfurt, meldt EuroProperty, een zusteruitgave van PropertyNL.

Signa was naar het schijnt vooral geïnteresseerd in de ontwikkeling op Opernplatz 2, waar eindelijk toestemming is gekomen voor een grote kantoor- en retailherontwikkeling. Het project ligt gevoelig, omdat het tegenover het historische operagebouw van de stad ligt. Het Oostenrijkse vastgoedbedrijf zou ruim € 100 mln hebben betaald voor OpernPlatz 2.

Allianz wilde beide panden samen verkopen en daarom heeft Signa ook de Hudson’s Bay-winkel van 27.000 m² gekocht aan de Beursgalerij in het centrum van Rotterdam. Het warenhuis is bijna 10 jaar in handen van Allianz. Signa zou hiervoor ongeveer € 100 mln hebben betaald. De Duitse verzekeraar kocht de winkel in 2010 voor € 86,25 mln, volgens het Kadaster. Signa koopt de Rotterdamse winkel twee maanden nadat de Canadese retailer Hudson’s Bay Company (HBC) aankondigde dat het zich terugtrekt uit de Nederlandse markt.

Signa is al eigenaar van het voormalige HBC-bedrijf in Duitsland, maar niet in Nederland. Hudson’s Bay heeft in totaal 15 Nederlandse vestigingen. HBC heeft vorig jaar naar verluidt € 80 mln verlies geleden in Nederland. Signa, dat de Duitse winkelketen Karstadt bezit, verwierf de Duitse tak van HBC in juni. HBC was eigenaar van de Galeria Kaufhof-keten die werd samengevoegd met Karstadt.

Allianz brengt ook het multi-functionele Kö-Galerie-complex op de Königsallee in Düsseldorf op de markt. Colliers International kreeg de opdracht om € 360 mln te zoeken voor de winkel- en kantoorruimte van 50.000 m² die Allianz in 2014 voor ongeveer € 300 mln kocht.

Cushman & Wakefield en Eastdil Secured adviseerden Allianz in Rotterdam, terwijl de Frankfurt-transactie off-market werd onderhandeld. Allianz werd in deze transactie bijgestaan door Greenberg Traurig LLP en de koper door Freshfield Bruckhaus Deringer.