Allianz en Universal kopen Edge East Side Berlin

Edge heeft Edge East Side Berlin verkocht aan Allianz Real Estate en Universal-Investment.

Ontwikkelaar Edge gaat in Berlijn het project Edge East Side realiseren. De oplevering is voor 2023 gepland. Het complex van 65.000 m² en 36 verdiepingen is ontworpen door architectenbureau Bjarke Ingels Group (BIG).

Allianz Real Estate en Universal-Investment, dat optreedt namens een speciaal fonds met de Bayerische Versorgungskammer als investeerder, hebben in een joint venture het ongeveer 140 meter hoge gebouw in Berlijn-Friedrichshain van Edge overgenomen. Voor Allianz is dit de tweede investering in een Edge-project na Edge HafenCity Hamburg.

De stedenbouwkundige en architectonische kwaliteit werd gewaarborgd door het Berlijnse Baukollegium. Ook voldoet het pand aan de kwaliteitsnormen van Edge voor een gebruikersgericht en milieubewust ontwerp. Het ontwerp beoogt zowel een platinum pre-certificaat van de Duitse Raad voor Duurzaam Bouwen (DGNB) als een Well v2 Core & Shell Gold-certificering.

Edge East Side verbindt het zakendistrict naast de Mercedes-Benz Arena met het gebied aan de andere kant van de Warschauer Brücke en zelfs over de spoorlijn heen. Essentiële delen van de eerste vier verdiepingen en de 35e verdieping zullen toegankelijk worden gemaakt voor het publiek. Gedurende de openingstijden van het gebouw worden deze delen opengesteld voor bezoekers. Hier worden horecagelegenheden en campusterreinen gerealiseerd die in de eerste plaats bedoeld zijn om samen te werken. Een deel van de campus zal ook bestaan uit werkplekken en vergaderzalen, die gedurende een beperkte periode gratis worden aangeboden aan organisaties of personen die zich hoofdzakelijk bezighouden met thema’s als duurzaamheid, onderwijs of sociale zaken. In de lobby zullen kleinere ruimten beschikbaar zijn tegen een gereduceerde huurprijs, eveneens voor leveranciers uit de directe omgeving.

De verwachting is dat het pand in 2023 wordt opgeleverd.