Savills: Vastgoedbeleggingen in Amsterdam goed beschermd tegen inflatie

Beleggen in vastgoed in Europa biedt relatief goede bescherming tegen inflatie. Nederland en Amsterdam in het bijzonder springen eruit.

Naar aanleiding van de wereldwijd oplopende inflatie en de rente die in 2022 waarschijnlijk gaat stijgen heeft Savills onderzocht hoe bestand vastgoedbeleggingen en regio's over de hele wereld zijn tegen inflatie. De conclusie is dat Europa de beste bescherming biedt tegen inflatie in vergelijking met Noord-Amerika of Azië-Pacific. De Europese bedrijfsruimtesector springt er het beste uit dankzij de sterke onderliggende vraag. Nederland in het algemeen en Amsterdam scoren goed, zowel op het gebied van beleggingen in bedrijfsruimte, kantoren als in winkels.

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy, licht toe: ‘Binnen verschillende regio’s en sectoren zijn er een paar belangrijke factoren die bijdragen aan de mate waarin vastgoedbeleggingen bescherming bieden tegen de inflatie. De belangrijkste factoren zijn de onderliggende vraag en de flexibiliteit van de huurcontracten, zoals de gebruikelijke looptijd van huurcontracten en de mogelijkheid om de huren regelmatig te indexeren. In Nederland zijn huurovereenkomsten in meer dan 99% van de gevallen gebaseerd op het ROZ-model, waarin huurstijgingen direct zijn gelinkt aan inflatie (CPI-index). Dit is zeker niet in alle landen het geval.’

Binnen Europa springt de bedrijfsruimte sector er het beste uit dankzij de sterke onderliggende vraag, waarbij met name Nederland en in het bijzonder Amsterdam een aantrekkelijke bestemming is dankzij de gunstige vraag- en aanboddynamiek. 

Volgens Savills biedt naast de genoemde sectoren ook de woningsector een goede bescherming tegen inflatie. Ook hier is indexering gangbaar in Europa. De combinatie van kortere huurcontracten zorgen ervoor dat er regelmatig mogelijkheden ontstaan om de huur aan te passen. In Nederland geldt additioneel dat de marktvraag zo groot is, dat huren (mits er geen regulering van toepassing is) veelal kunnen worden verhoogd. Ook verhuurde hotels bieden doorgaans een goede bescherming tegen inflatie, dankzij zeer lange huurcontracten (tot 25 jaar) die doorgaans worden geïndexeerd voor inflatie.