Rotterdam presenteert nieuw plan voor gebied Feyenoord City

De gemeente Rotterdam heeft woensdag het nieuwe ontwerp voor deelgebied Waterkant, waar stadion Feyenoord City moest verrijzen, gepresenteerd. De Maasstad heeft een combinatie van woontorens, laagbouw en grondgebonden woningen in een autoluw gebied voor ogen.

De nieuwe ontwerpen zijn in de vorm van een consultatiedocument weergegeven. Drie ontwerpbureaus delen hierin hun visie voor het deelgebied waar eerder het stadion was gepland. Het consultatiedocument laat diverse type huizen zien, zoals hoogbouw met torens tot galerijwoningen, kleine appartementen en woningen op straatniveau.

De Nieuwe Maas en het beoogde Getijdenpark hebben een centrale rol in het ontwerp. Daarnaast is er veel aandacht voor groene buitenruimten en een recreatieve invulling van de rivier. In de visie wordt het gebied autoluw met ondergrondse parkeervoorzieningen en wordt de focus op buitensport verder uitgebreid. Daarnaast spelen de lokale gemeenschap en duurzaamheid een belangrijke rol.

Ruimtelijke verkenning

Nadat in december 2022 bekend werd dat een nieuw stadion volledig van de baan was, hebben ontwerpbureaus Effekt, OMA (Rem Koolhaas) en Lola (landschapsarchitectuur) -onder aanvoering van Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas en het gemeentelijk projectteam Stadionpark- een ruimtelijke verkenning uitgevoerd naar het deelgebied Waterkant. Het vormt samen met Stadskant (Colosseum- en Roseplot) en Mallegatplot deelgebied 1 van Feyenoord City.

Consultatieproces

De gemeente gaat in mei en juni samen met de Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas met bewoners en ondernemers van Rotterdam Zuid in gesprek. Betrokkenen krijgen de gelegenheid hun ideeën te delen en voorkeuren uit te spreken over bijvoorbeeld de voorzieningen en woningbouw in het gebied Waterkant. Komende maanden wordt op verschillende manieren een inventarisatie verricht. Zo kunnen Rotterdammers hun mening geven in gesprekken, via online onderzoek en tijdens bijeenkomsten.

De uitkomsten van dit consultatieproces worden na de zomer verwerkt in de geactualiseerde gebiedsvisie Stadionpark, het Masterplan Feyenoord City 2.0 en een ambitiedocument voor Waterkant. Eind 2023 wordt het totale pakket aan de Rotterdamse gemeenteraad ter vaststelling voorgelegd.