Rothschild: Nieuwe asset manager met oud geld

Edmond de Rothschild heeft aangekondigd zijn drie Europese vastgoedentiteiten, waaronder ook het in Nederland actieve Cording, samen te brengen. Een profiel

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 27 maart 2020

De coronacrisis lijkt het slechtste moment om met een nieuw bedrijf de vastgoedmarkt te veroveren. De Zwitserse private bank Edmond de Rothschild had natuurlijk geen idee toen zij de afgelopen maanden werkte aan een vehikel dat een hoofdrol moet gaan vervullen in het Europese vastgoed. De familie heeft echter als geen ander bewezen tegenslagen te kunnen overwinnen.

Epidemie in 1755
Het imperium is gesticht door Mayer Amschel Rothschild, die zijn beide ouders had verloren door een epidemie, die in 1755 net zoals nu in Europa veel slachtoffers maakte. Mayer Amschel groeide op in Frankfurt am Main in een huis met als uithangbord een rood schild, de kleur van de beweging die pleitte voor burgerrechten voor joden. Veel families identificeerden zich met het uithangbord van hun woning, vandaar de naam Rothschild.
Het rode schild is in het vastgoed daarna door talrijke ondernemingen overgenomen, vooral in de Londense City. Cor van Zadelhoff, de oprichter van de rechtsvoorganger van Cushman & Wakefield, DTZ Zadelhoff, moest het opnemen tegen de Britten toen hij als eerste een makelaardij voor commercieel vastgoed in Nederland begon. Hij koos toen voor een rood logo, een vertrouwd internationaal vastgoedsymbool, dat zijn vaderlandse afkomst met succes camoufleerde.
Mayer was voorbestemd om rabbi te worden, maar na het overlijden van zijn ouders wist hij een familielid ervan te overtuigen dat hij beter bankier kon worden. Hij kreeg een baan bij Oppenheimer. De bank Oppenheim bestaat ook nog steeds. Deze was een tijd in handen van ING en is nu onderdeel van de Deutsche Bank.
Mayer viel op door zijn enorme kennis van munten bij een van de Duitse vorsten, de playboyprins Wilhelm van Hessen-Kassels. Biografen zijn het nog steeds niet eens over het aantal onwettige kinderen van de prins – de ramingen variëren van 21 tot 70 – dus hij had geld nodig voor zijn harem. Mayer wist met zijn muntenkennis de prins een extraatje te verschaffen en in ruil daarvoor verkreeg hij het voorrecht te worden benoemd tot kroonagent. Hoewel deze benoeming materieel net zoveel betekende als ‘hofleverancier’ in Nederland, denken zijn biografen dat hij hierdoor zijn vrouw Gutele, dochter uit een voornaam koopmansgeslacht, aan de haak kon slaan en een huis kon kopen.

Financieel specialist
Zijn kennis van munten en filosofie combineerde Mayer met gebrek aan kennis van de Duitse taal. Hij kon het niet schrijven en zelfs het spreken ging hem moeilijk af. Hij was gewend Jiddisch en Duits te combineren. Toch slaagde hij erin een positie te krijgen als financieel specialist van de prins, die na een erfenis gold als rijkste man van Europa. De opbrengsten kwamen niet alleen uit pacht, maar destijds vooral uit huurlegers. Mayers rol bleef daardoor niet beperkt tot financier, maar hij was ook handelaar en spion. Hij combineerde zijn dubbelrol met een bijzonder gezinsleven, dat zou uitgroeien tot zijn handsmerk. Zijn kinderen betrok hij bij alle zaken en moesten elkaar terzijde staan. De drie oudste zoons Amschel junior, Salomon en Nathan kwamen op 14-jarige leeftijd in de zaak, die zich dankzij het vermogen van de prins direct op wereldniveau afspeelde. De oudste bleef op het ouderlijk hoofdkantoor in Frankfurt, Salomon startte in Wenen en Nathan werd de belangrijkste telg in Londen. Jongere broers Calmann en Jakob begonnen respectievelijk in Napels en Parijs – het eerste Europese netwerk.

Slag bij Waterloo
Mayer speelde dankzij ‘zijn’ prins – die in veel geschiedenisboeken ontbreekt – een rol in de financiering van Napoleon, maar ook verschafte hij leningen aan de tegenpartij: de prins van Wales. Nathan behartigde de Britse zaken. Hij zette samen met Levi Cohen uit Amsterdam niet alleen een bank op, maar hield daar ook een echtgenote aan over: Hannah Cohen. Nathan haalde in 1815 alle geschiedenisboeken door zijn voorkennis over de afloop van de slag bij Waterloo. Hij zette al zijn handelaren op de beurs in om obligaties te verkopen. Toen het gonsde op beurs ‘Rothschild knows’ dumpte iedereen mee, totdat Nathan het signaal gaf te kopen. Het leverde Rothschild een fortuin op en het begin van een imperium: bij het begin van de 20ste eeuw was Rothschild wereldwijd marktleider in bancaire diensten en investeringen. Vele familieleden werden in de adelstand verheven en tot op de dag van vandaag bezit de familie honderden kastelen. In Nederland was de familie eigenaar van sprookjesslot De Haar. Inmiddels is dit in een stichting ondergebracht, maar de familie maakt jaarlijks nog twee maanden gebruik van het slot.

Eerste voorzitter FED
In Amerika weet Rothschild het bankwezen met NM Rothschild & Sons te organiseren: de eerste voorzitter van de FED was afkomstig van de bank. De bank is in de twintigste eeuw getroffen door de nazi’s, waardoor de filialen in Frankfurt, Wenen en later Parijs dicht moesten. Na de oorlog vielen de families uit elkaar en ontstond een Britse staak met Evelyn de Rotschild en een Franse met Guy. De Fransen bezitten uiteraard een wijnhuis (Lafitte Rothschild), maar de Britten scoorden met Mouton Rothschild (met een goedkope versie Mouton Cadet). In Frankrijk start ook nog een aparte staak van neef Edmond en diens moeder met Compagnie Financière en eveneens een eigen wijnhuis (Chateau Clarke bij Listrac).
De Rothschilds lijken in het naoorlogse Frankrijk snel te kunnen groeien, dank zij het presidentschap van voormalig Rothschild-medewerker Pompidou, maar daar komt een eind aan bij het aantreden van socialist Mitterrand. Hij nationaliseert de banken, waarop Guy de Rothschild vertrekt naar de VS en Edmond de Rothschild naar Zwitserland. Later, wanneer Rothschild weer in de Franse armen wordt gesloten, ontstaat een gezamenlijke tak Rothschild Asset Management in Londen. In Parijs wordt een samenwerking aangegaan met ABN Amro. De Zwitsers zijn nu zo ver dat zij een top-20 positie in het vastgoed kunnen verwerven. Als asset manager real estate staat nu een team klaar met € 10 mrd, dat kan uitgroeien tot € 20 mrd, tegen de stroom in, precies zoals in het verleden stamvader Mayer Amschel. Hij legde de basis van het beroemde bankiersgeslacht, ondanks de dramatische dood van zijn ouders door een virus.

Gesprek Pierre Jacquot
Deze maand werd Edmond de Rothschild REIM gevormd. In een interview met PropertyEU-reporter Virna Asara vertelde de nieuwe ceo Pierre Jacquot binnen drie tot vijf jaar te willen verdubbelen (hij zei dit voordat de omvang van de coronacrisis bekend was). Edmond de Rothschild REIM heeft al € 10,4 mrd aan vastgoed assets onder management. De ‘nieuwe’ speler Edmond de Rothschild REIM zou daarmee richting € 20 mrd aan vastgoed onder management gaan. Nu is het bedrijf een top-50 speler in de PropertyEU Top Investors, dan zou het een top-30 speler worden, in de klasse van British Land, Hines of in Nederland Syntrus Achmea.
Edmond de Rothschild Group (€ 150 mrd assets) is vooral bekend van zogenoemde ‘clubdeals’. Edmond de Rothschild REIM zal dit ook gaan doen, maar Jacquot noemt concreet: een woningfonds in het Verenigd Koninkrijk en een European Real Estate Debt Fund dat later dit jaar wordt geïntroduceerd met een omvang van € 300 mln tot € 1 mrd. In Nederland bezit Edmond de Rothschild REIM onder meer een kantoor aan de Jacobsstraat in Utrecht en drie logistieke centra, die onderdeel zijn van een logistiek fonds dat vorig jaar is geplaatst.