Regiospecial: ‘Zowel aanbod als vraag bleef achter’

In de regiospecial Brabant een interview met Leon Schreppers van Verschuuren & Schreppers Bedrijfsmakelaars, partner in Dynamis, in Eindhoven.

Door Annemieke Diekman
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 26 februari 2021

‘Het was een matig jaar voor de kantorenmarkt in regio Groot-Eindhoven. Er is 50.000 m² opgenomen, tegen 70.000–80.000 m² in voorgaande jaren. Vooral de grote transacties, boven de 2500 m², waren heel beperkt. Dat kwam enerzijds door weinig hoogwaardig aanbod, maar we zagen ook duidelijk dat de vraag achterbleef. In Eindhoven is nagenoeg niets gebouwd de laatste jaren. In 2022–2023 komt er 40.000 m² aan nieuwbouwprojecten op de markt van onder meer AM en Edge. Daar is nu al interesse voor bij grote nationale en internationale partijen in de zakelijke dienstverlening.

Net als vorig jaar expireren ook in 2021 weinig huurcontracten. Pas aan het eind van dit jaar komt daar wat beweging in. Dan zullen er meer partijen op de markt komen. Corona zorgt hoe dan ook voor een bepaalde terughoudendheid bij huurders. Het blijft nog aftasten hoe met de situatie om te gaan. In Eindhoven is tot nu toe niet veel onderhuur te zien; bedrijven houden hun bestaande meters nog vast.

Onder beleggers lijkt het vertrouwen terug. De beleggingsmarkt was booming in het laatste kwartaal van vorig jaar, met veel transacties in kantoren en de sector light industrial. We zagen niet alleen vermogende particuliere beleggers, maar ook nationale en internationale partijen die Eindhoven steeds aantrekkelijker vinden. Er is nog altijd veel geld in de markt.’