Recordtransactie onder de 4% in Amsterdam Nieuw-West

In Amsterdam Nieuw-West heeft een nieuwbouw kooptransactie plaatsgevonden van naar verluidt € 60 mln met een bruto aanvangsrendement onder de 4%. Dit is mogelijk een recordprijs voor dit gedeelte van Amsterdam, voor een project dat pas in 2022 op de markt komt.

Het gaat om nieuwbouwwoonproject De Citadel in Amsterdam Nieuw-West, gericht op het middenhuursegment, middels een zogenoemde forward-funding transactie. Koper is Patrizia, de in Duitsland beursgenoteerde vermogensbeheerder gespecialiseerd in vastgoed en andere real assets, met een portefeuille onder management van € 48 mrd. Patrizia heeft geen prijs bekend gemaakt en wil niet reageren op het mogelijke record voor Nieuw-West.

De Citadel is een nieuwbouwwoonproject van 8171 m² bestaande uit 149 eenheden in een opkomende wijk in Amsterdam, middels een off-market forward-funding transactie met lokale ontwikkelaar ML Holding. Het pand is gekocht door Patrizia in opdracht van institutionele klanten. De ontwikkeling wordt naar verwachting in april 2022 voltooid.

De ontwikkeling is gelegen ten westen van de stad, op fietsafstand van het historische centrum, en zal bestaan uit 114 twee- en 35 een-slaapkamer appartementen, variërend in grootte van 41 tot 69 m². Elke woning heeft een eigen balkon en toegang tot een gemeenschappelijke binnentuin. Daarnaast beschikt het complex over 41 bergingen. De bouw is in volle gang.

Alexander van Gastel van het transactieteam van Patrizia: ‘Recent onderzoek toont aan dat betaalbaarheid een belangrijk investeringscriterium is, nu de pandemie heeft geleid tot stagnerende inkomens in alle salarisschalen. Dit heeft gevolgen voor brede groepen huishoudens en middeninkomens, ook in het hogere gedeelte van deze inkomensklasse in de aantrekkelijkste steden. Tegelijkertijd zien we de huren stijgen door tekorten aan de aanbodkant. Dit geldt in heel Europa, maar zeker ook in Amsterdam, waar betaalbare huurwoningen schaars zijn en het tekort naar verwachting de komende jaren verder zal toenemen. Appartementen in de Citadel zullen vooral jonge professionals en starters aanspreken die niet in aanmerking komen voor sociale huurwoningen en die de hoge huren in het centrum niet kunnen betalen. Deze aankoop speelt in op de sterke lokale marktvraag en past in de langetermijnstrategie van Patrizia, waarbij de focus ligt op het aanbieden van betaalbare woningen in belangrijke markten in heel Europa, waar de onderliggende fundamenten sterk zijn.’

Patrizia gaat er met de deal van uit dat de prijzen in Amsterdam verder stijgen. Amsterdam kampt met een structureel tekort van ruim 70.000 woningen, dat naar verwachting zal oplopen tot ruim 92.000 tussen 2024 en 2029, voordat het in de jaren daarna geleidelijk begint af te nemen.

Van Gastel: ‘Deze acquisitie ligt in een wijk die zeer goed bereikbaar is en die een ingrijpende renovatie ondergaat. De afgelopen jaren zijn hier al een groot aantal nieuwe ontwikkelingen opgeleverd en er komen nog steeds nieuwe voorzieningen bij. Off-market deals met korte levertijden zoals deze zijn schaars in de huidige markt.’

De Citadel is ontworpen door het bekende architectenbureau MVSA en zal naar verwachting na voltooiing de hoogst mogelijke duurzame beoordeling behalen. Zonnepanelen op het dak zullen de gemeenschappelijke ruimtes van stroom voorzien. De ondergrondse parkeergarage biedt plaats aan onder andere 60 voertuigen en 378 fietsen.

Bij deze transactie is PATRIZIA commercieel geadviseerd door Savills, technisch ondersteund door CBRE en juridisch/fiscaal ondersteund door Loyens en Loeff. Verkoper werd technisch geadviseerd door Maarten van Gent C.S. en juridisch/notarieel door Bijkerkaarts en fiscaal door Dirkzwager.