PGIM waarschuwt voor marktcorrectie vastgoed

PGIM Real Estate houdt rekening met een waardedaling van minimaal 12 procent voor Europees vastgoed. Dit blijkt uit de recente Quarterly Insights Europe van de Amerikaanse vermogensbeheerder. 

PGIM Real Estate's leidende vastgoedvraagindicator is negatief geworden. Dit wijst op zwaardere tijden in het verschiet voor huurders van commercieel vastgoed en bevestigt dat er nu een brede neergang gaande is. 

De potentiële problemen bij huurders en het lange termijn perspectief voor vastgoedbeleggingen zorgen voor een aanzienlijke toename van de risico's. Aandelen-  en schuldkapitaal moet daarom volgens PGIM de komende kwartalen zeer selectief worden ingezet. 'Ondertussen blijven wij de situatie volgen en proberen een oordeel te vormen over de omvang van de marktcorrectie en de vooruitzichten op een snel herstel', aldus PGIM. 

Lees ook: Markt van € 225 mrd aan vastgoedschuld ontluikt door Basel IV

Correctie van 50 basispunten

Het risico van korte-termijn kapitaalverliezen blijft groot, hoewel een herwaardering vooruitzichten biedt op aanzienlijke winsten op de lange termijn. In het algemeen is een correctie van ten minste 50 basispunten vereist, wat neerkomt op een waardedaling van 12%. Een correctie van 100 basispunten, komt neer op een daling van 26%. Deze biedt volgens PGIM een duidelijkere koopkans op de lange termijn.

Lees ook: Syntrus beschouwt vastgoed- en hypotheekbeleggingen voor de lange termijn als veilig

Kantorenmarkt vasteland lichtpuntje

'Wij verwachten dat de yields over de hele linie worden geraakt, met name in de detailhandel als gevolg van de druk op de gezinsuitgaven en in de logistiek, waar zij de afgelopen jaren snel zijn gedaald.' Lichtpuntje in de misère vormen de kantoormarkten op het Europese vasteland. Deze hebben minder last van telewerken als gevolg van de coronacrisis en hebben volgens PGIM betere vooruitzichten dan de kantorenmarkt in Londen.