Onzeker nieuw dorp in de polder heeft al wel een naam

Helemaal zeker dat het dorp er ook echt gaat komen en wanneer dan is er niet. Maar de naam van het nieuwe dorp in de gemeente Zuidplas is alvast bekend: Cortelande. 

Cortelande, een historische verwijzing naar de polder waarin het dorp moet verrijzen, was de topfavoriet van de drie namen die het meest werden ingestuurd bij de verkiezing van een naam voor het nieuwe dorp. Groenerijk en Waterweide waren de twee andere kanshebbers. Na een toetsing door een beoordelingscommissie mochten bewoners en ondernemers van de gemeente het definitieve oordeel vellen in een online stemming.

Laagste punt van Nederland

In het nieuwe dorp, waarvan de start bouw staat gepland in 2026,  moeten bij elkaar 8.000 woningen komen. Cortelande komt midden in Zuidplaspolder te liggen. Het laagste punt van Nederland ligt in deze polder: 6.76 meter benden N.A.P. In de aangrenzende polders liggen de andere kernen van Zuidplas:  Moerkapelle, Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen. 

Bezwaar tegen bestemmingsplan

Na de vaststelling van het bestemmingsplan voor het nieuwe dorp is er veel weerstand ontstaan, met name van de zijde van de weg- en waterbeheerders. Nadat in juli het Hoogheemraadschaap Schieland en Krimpenerwaard bezwaar aantekende was het in augustus Rijkswaterstaat dat een gang naar de rechter aankondigde. 

De Gebiedsontwikkelings Maatschappij (GOM) Zuidplaspolder bestaat naast Heijmans uit ASR Vastgoed Exploitatie Zuidplas, AM Grondbedrijf, Amvest Management en Woonbron ZPP Beheer.