Ook Rijkswaterstaat naar rechter wegens bouwplannen Zuidplaspolder

Na het hoogheemraadschap komt nu ook Rijkswaterstaat in het geweer tegen de woningbouwplannen van de gemeente Zuidplas.

Dat heeft Het Financieele Dagblad gemeld. Rijkswaterstaat tekent beroep aan bij de Raad van State wegens een ontoereikend en onvolledig bestemmingsplan voor de Zuidplaspolder waar 8000 woningen moeten komen.

Volgens Rijkswaterstaat wordt er te weinig rekening gehouden met de verkeerseffecten op nabijgelegen snelwegen en wordt er te vanzelfsprekend van uitgegaan dat het Rijk de kosten voor de aanpassingen van viaducten op zich neemt.

Het betekent dat na het hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard nu een tweede overheidsorgaan in de clinch gaat met een derde overheidsorgaan: gemeente Zuidplas.

Nieuwste Dorp

Voor het gebied in kwestie – een van de laagste geleden gebieden in Nederland – liggen plannen voor bij elkaar 8000 woningen in een nieuw dorp, het Nieuwste Dorp (eerder nog het Vijfde Dorp) geheten, tussen Gouda en Moordrecht.  In de Zuidplaspolder en aangrenzende polders liggen de dorpen Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen, Moerkapelle en Waddinxveen en de buurtschappen Ver Hitland en Oud Verlaat. Het laagste punt van Nederland ligt in de Zuidplaspolder: 6,76 m onder NAP.

Zonder twijfel lopen de plannen voor het gebied nu nog meer vertraging op. Enkele commerciële partijen hebben zich al gemeld en volgen de ontwikkelingen met argusogen. De Gebiedsontwikkelings Maatschappij (GOM) Zuidplaspolder bestaat naast Heijmans uit ASR Vastgoed Exploitatie Zuidplas, AM Grondbedrijf, Amvest Management en Woonbron ZPP Beheer.