Onderzoek logistiek 2020: Grote beleggingstransacties

PropertyNL zette grote logistieke beleggingstransacties uit het eerste halfjaar op een rijtje

Door Lucas Ligtenberg
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 28 augustus 2020

Drie logistieke centra (foto)
Koper: Nuveen Real Estate
Verkoper:
Prijs: € 215 mln
Metrage: 210.000 m²
Nuveen nam een magazijn (48.000 m² ) in de buurt van Rotterdam over, alsmede de laatste fase van de ontwikkeling van het distributiecentrum Westfields Logistics (100.000 m²) in Eindhoven. Daarbij kwam nog fase II van een logistiek complex (62.000 m²) in Zaltbommel.
 
Smartlogs
Koper: HansaInvest
Verkoper: DHG
Prijs: € 245 mln
Metrage: 196.000 m²
Hansainvest heeft de portefeuille LogChainTwo aangekocht namens zijn fondsen HansaReal 2 en Hansa Europe Logistic Fund. De portefeuille LogChainTwo bestaat uit vijf locaties. Vier zijn door DHG ontwikkeld en één heeft DHG aan de LogChainTwo-portefeuille toegevoegd.

Industriële portefeuille
Koper: Dream Industrial REIT
Verkoper: M7 Real Estate Investment Partners IV
Prijs: € 140 mln
Metrage: 192.000 m²
De Canadese koper Dream Industrial REIT verwerft een portefeuille van 31 hoogwaardige light industrial en logistieke panden, voornamelijk in grote steden, waaronder Amsterdam en Rotterdam. Typisch een deal van het e-commerce-tijdperk, waarin kleine distributiecentra rond steden belangrijk zijn voor de laatste etappe naar de klant.

Drie logistieke panden
Koper: Granite REIT
Prijs: circa € 90 mln
Metrage: 80.000 m²
Het Canadese Granite REIT heeft in Nederland drie logistieke panden van samen 80.000 m² aangekocht, te weten het nationale distributiecentrum van Decathlon in Tilburg van 45.000 m², en een pand in Weert (22.000 m²) en in Ede (12.000 m²). Oplevering rond medio 2020, begin 2021. Granite is van plan zijn logistieke platform in Europa verder uit te bouwen.

DC VidaXL
Koper: Deka Immobilien
Verkoper: VidaXL
Metrage: 73.500 m²
Deka Immobilien koopt opnieuw een distributiecentrum van VidaXL in Venlo, een tweede. Het betreft een sale-and-lease-back. De samenwerking met webshop VidaXL, dat in de hele wereld actief is, bevalt de Duitsers kennelijk goed. Het DC doet dienst als opslag voor bulkgoederen. Het eerste DC van VidaXL in Venlo, tevens in eigendom van Deka, richt zich met name op e-commerce activiteiten.

Logistieke portefeuille
Koper: AXA
Verkoper: Next Level Real Estate
Prijs: € 72 mln
Metrage: 65.300 m²
AXA Investment Managers - Real Assets koopt namens klanten een logistieke portefeuille van vier complexen, waarvan er drie nieuw zijn opgeleverd en een vierde stamt uit 2013. De volledig verhuurde panden variëren in grootte van 6000 m² tot 28.500 m² en beschikken alle over kantoorruimte. De portefeuille bevindt zich in Helmond, Hoorn, Sittard en Veghel.

Hema-distributiecentrum
Koper: Hines
Verkoper: Ramphastos
Prijs: € 60 mln
Metrage: 62.000 m²
Het Amerikaanse vastgoedbedrijf Hines heeft namens het Hines Pan-European Core Fund (HECF) het Hema-distributiecentrum in Utrecht gekocht van Ramphastos, een onderneming van Marcel Boekhoorn, toen nog eigenaar van Hema. De verkoop van het object en huur door Hema maakt het een sale-and-lease-backtransactie. Ramphastos kocht het DC eerder van Altera, de twee transporten van het object vonden plaats op dezelfde dag.

Urban Logistics Park Property B
Koper: LaSalle Belegging        
Verkoper: Somerset en USAA Realco-Europe
Prijs: € 89 mln
Metrage: 61.000 m²
Somerset en USAA Realco-Europe verkopen een multi-tenant distributiecentrum in Bleiswijk aan LaSalle Belegging voor het fonds Encore+. Het is onlangs opgeleverd en staat op het voormalige terrein van Flora Holland. Huurders zijn onder meer logistiek bedrijf Gist en supermarktbedrijf Detailresult Group van onder andere Dirk van den Broek.

XXL DC op De Laarakker
Koper: Aberdeen
Verkoper: Holland Food Group
Metrage: 60.000 m²
Aberdeen heeft dit te bouwen XXL-distributiecentrum in Cuijk van huurder Holland Food Group gekocht voor het fonds Aberdeen Standard European Balanced Property Fund (ASEBPF). Het DC bestaat uit twee units en één unit was nog niet verhuurd.

DC Bleizo
Koper: KKR Mirastar
Verkoper: Impact Vastgoed
Metrage: 49.000 m²
In juli was de start bouw van DC Bleizo, een ontwikkeling van Impact Vastgoed, reeds aangekocht door KKR Mirastar. KKR nam een belang in ontwikkelaar Mirastar, juist om zijn Europese vastgoedportefeuille uit te breiden. Dit was een van de eerste aankopen.