Nieuwe rechterlijke uitspraak gooit bouw verder in het slot

De vonnissen over het beperken van de stikstofemissie stapelen zich op. De rechtbank in Den Haag oordeelde woensdag dat Nederland zich moet houden aan de stikstofdoelen voor 2030.

De emissie moet in 2030 voor de helft van de natuurgebieden onder de kritische depositiewaarde (KDW) blijven. Dat aantal ligt nu op 28%. Daarmee doet de staat volgens de rechtbank onvoldoende om de gestelde stikstofdoelen te halen. Het kabinet dient natuurgebieden die er wat emissie betreft het slechtst voorstaan, zelfs voorrang te geven. Gebeurt dit aantoonbaar niet, dan hangt de staat een dwangsom van € 10 mln boven het hoofd.

De uitspraak in de bodemprocedure, die door Greenpeace werd aangespannen, is de zoveelste tegenvaller voor het kabinet. Een aantal weken geleden bepaalde de Raad van State dat stikstofnormen niet zonder meer voor interne saldering in aanmerking komen.

Wet aanpassen

De opeenstapeling van vonnissen ten faveure van milieuorganisaties, zetten opnieuw een rem op de woningbouwopgave en de algemene economische ontwikkeling van Nederland. Minister Femke Wiersma (Landbouw, Visserij, Voedselkwaliteit en Natuur) reageerde teleurgesteld op de rechterlijke uitspraak. Ze gaf aan dat de betrokken ministeriële commissie de gevolgen van de uitspraak gaat bestuderen. Een hoger beroep zou niet uitgesloten zijn.

De partij van de minister, de BBB, pleit intussen voor het aanpassen van de wet- en regelgeving op het gebied van emissies. Deze zijn volgens de BBB nu niet haalbaar. Ook boerenorganisaties als LTO Nederland en Agractie willen dat de wet wordt aangepast.

Bouwend-Nederland eist dat er nu eindelijk eens in echte oplossingen wordt gedacht. “De politiek moet doen waarvoor de politiek is bedoeld: plannen maken en uitvoeren”, zegt de voorzitter van Bouwend-Nederland, Arno Visser, in De Telegraaf. “Samen met natuurorganisaties en VNO-NCW bieden we al jaren alternatieve maatregelen om stikstofvermindering te versnellen. Zonder stikstofvermindering lossen we het woningtekort niet op, leggen we geen nieuwe weg aan en kunnen we de energietransitie op onze buik schrijven.”