NVM: verkoop vrijstaande woningen populairder

Vrijstaande woningen winnen aan populariteit, meldt de NVM. In het eerste kwartaal van 2024 zijn er ten opzichte van een jaar eerder 10% meer vrijstaande woningen verkocht.

Vrijstaande woningen maakten in dat kwartaal 14% uit van alle woningverkopen. Het valt de NVM op dat meer vrijstaande woningen die al lang te koop stonden, een nieuwe eigenaar hebben gevonden. De gemiddelde verkoopprijs van een vrijstaande woning is € 628.000, 8% hoger dan een jaar geleden. De prijsrange is groot: een bungalow in Middelbeers ging voor € 95.000 euro van de hand, terwijl voor de duurste vrijstaande woning, een villa in Bussum, € 6.300.000 werd betaald. Dit blijkt uit de verkoopdata van NVM die door onderzoeksbureau Brainbay zijn geanalyseerd.

Vrijstaande woningen kennen een eigen verkoopdynamiek. Niet alleen gaat de verkoop van dit type woning altijd al een stuk langzamer. De verkooptijd verloopt ook langzamer dan een jaar geleden: een stijging van 62 naar 66 dagen. Het is niet zo dat vrijstaande woningen minder populair zijn geworden. In vergelijking met een jaar eerder zijn er in het eerste kwartaal 2024 bijna 10% meer vrijstaande woningen verkocht. Wat wel meespeelt is, dat er meer vrijstaande woningen worden verkocht die al heel lang in verkoop stonden. Vergeleken met een jaar eerder zijn er zeven keer zoveel vrijstaande woningen verkocht die al langer dan een jaar werden aangeboden. In het eerste kwartaal 2024 zijn nu ongeveer evenveel woningen verkocht als vorig jaar die korter dan een jaar in aanbod stonden. Dat zorgt ervoor dat de gemiddelde verkooptijd van vrijstaande woningen flink is gestegen.

 

 

 

 

 

img
Redacteur
Profiel