NVM/VGM NL: forse daling aantal verhuurtransacties in Q3 2024

In het derde kwartaal van dit jaar heeft het aantal verhuurtransacties en nieuw dieptepunt bereikt, zo blijkt uit huurmarktcijfers van NVM en VGM NL.

In die dertien weken zijn slechts ruim zesduizend ‘kale’ huurwoningen verhuurd; een afname van bijna 19% in vergelijking met een jaar eerder. De gemiddelde huurprijs per m2 ligt 6,9% procent hoger dan een jaar eerder, maar niet overal. In steden als Amsterdam en Groningen is mogelijk onder invloed van de invoering van de Wet betaalbare huur sprake van een prijsdaling.

De gemiddelde huurprijs voor alle woningen ligt op € 16,81 per m2. De huurprijzen in de verschillende provincies blijven uiteenlopen. Noord-Holland spant de kroon en is nog steeds de duurste provincie om te huren. Gemiddelde huurprijzen liggen hier boven € 20 per m2. Ook Utrecht en Zuid-Holland behoren tot de duurdere provincies met huurprijzen van meer dan € 16 per m². Drenthe en Flevoland kenden evenwel de grootste huurprijsstijgingen met meer dan 10% op jaarbasis. In Overijssel, Groningen, en Zuid-Holland daalden de prijzen gemiddeld met ongeveer 2 tot 3% op jaarbasis.

Dalingen in huurprijzen zijn zichtbaar in Amsterdam en Groningen, terwijl steden zoals Den Bosch en Arnhem juist aanzienlijke prijsstijgingen laten zien. De vierkante meter huurprijs in Amsterdam is dit kwartaal gedaald met 6,3% ten opzichte van het vorige kwartaal en met 2,9% ten opzichte van een jaar eerder. In Den Haag was er een plus van 3,5% ten opzichte van een kwartaal eerder, maar is er een daling van 1,4 % ten opzichte van een jaar geleden. In Rotterdam bleef de huurprijs gelijk vergeleken met een kwartaal ervoor. Ten opzichte van een jaar geleden is hier een kleine daling te zien van 0,8%.

“Het tekort aan huurwoningen is dramatisch, een steeds kleinere groep kan huren. Onze cijfers laten zien dat een geschikte huurwoning vinden voor de grote groep woningzoekers steeds lastiger wordt. Een positief puntje is de dalende huurprijs in Amsterdam. Dit wordt mogelijk veroorzaakt door de invoering van de Wet betaalbare huur; particuliere huurwoningen die eerder in de vrije sector werden verhuurd vallen vanwege de WWS-grens van 186 punten voortaan in het gereguleerde middensegment. Daardoor daalt de gemiddelde huurprijs. Feit blijft dat de tekorten ongekend groot zijn en dat het aanbod helaas afneemt”, aldus de woordvoerster van VGM NL Wonen.

Ook het aantal transacties in het segment gemeubileerde en gestoffeerde huurwoningen blijft dalen. Er werden 40% minder woningen in deze segmenten verhuurd dan een jaar eerder. De huurprijzen in dit gestoffeerde segment zijn in een jaar met 5,2% gestegen, waarbij de gemiddelde huurprijs nu € 20,55 per m2 bedraagt. Bij de gemeubileerde woningen zien NVM en VGM NL een daling van min 1%.

De huurmarktcijfers van VGM NL en NVM hebben een representatieve landelijke dekking. De cijfers zijn gebaseerd op 25.000 huurtransacties in de middenhuur en vrije sector op jaarbasis. De samenstelling van de transacties is representatief voor de onderverdeling in de totale Nederlandse vrije huursector. Rond 80% van de transacties is kale huur, circa 13% gestoffeerd en 7%gemeubileerd. In de cijfers zit doorgaans 10 tot 20% nieuwbouw, als afspiegeling van de huidige marktsituatie.

 

img
Redacteur
Profiel

Laatste nieuws

Evenementen