NVM: Prijzen woningmarkt blijven stabiel

Bij het ingaan van de zesde week van ‘social distancing’ valt op dat de woningmarkt nog steeds goed draait.

De prijs van een verkochte woning is in de periode 16 maart–15 april vergelijkbaar met die van een maand ervoor. Huishoudens met concrete aankoopplannen zetten deze gewoon door. NVM-voorzitter Onno Hoes hekelt daarom de onheilsprofeten die stellen dat er een crisis op de woningmarkt op de loer ligt.

NVM baseert zich op real-time data en heeft dochteronderneming Brainbay gevraagd om de cijfers van de woningmarkt aan het begin van de financiële crisis (eind 2008) en die van het begin van de coronacrisis op een rij te zetten. ‘De krapte van het begin van de coronacrisis is er nog steeds’, stelt NVM-voorzitter Onno Hoes. ‘Terwijl we nu te maken hebben met een zeer krappe woningmarkt met een sterk dalend te koop staand aanbod en hard stijgende prijzen, was er destijds sprake van een evenwichtige woningmarkt, waarin het te koop staande aanbod al een tijdje opliep en de prijsontwikkeling veel gematigder was.’

Wat ook sterk verschilde, was de nieuwbouwproductie. Terwijl de afgelopen 5 jaren met veel moeite ruim 300.000 woningen zijn opgeleverd, was in de 5 jaren voorafgaand aan de kredietcrisis sprake van een mede vanuit de overheid gestimuleerd woningbouwproductieplan. Dit leidde tot bijna 80.000 nieuwbouwwoningen per jaar en een woningtekort van plusminus 150.000 woningen. ‘Tijdens de kredietcrisis kon het maandenlang stil zijn; dat is nu echt anders. Er is nog steeds voldoende vertrouwen in de woningmarkt. Het is wel van belang dat de bouw van woningen in de middenhuur én woningen voor mensen met een twee-maal-modaal-inkomen snel opgepakt wordt.’

Elk huis telt
Uit data van NVM blijkt dat de coronacrisis nog weinig negatieve gevolgen laat zien voor de woningmarkt. De prijs van de verkochte woningen is in de periode 16 maart–15 april vergelijkbaar met die van een maand ervoor. Huishoudens met concrete aankoopplannen, die op het punt staan om de stap te zetten, zetten deze gewoon door.

Het aantal woningen dat door huishoudens verkocht wordt, is de afgelopen week weliswaar met 7% gedaald ten opzichte van een week ervoor, maar die cijfers zijn niet helemaal te vergelijken omdat maandag Tweede Paasdag geen werkdag is.

Het percentage huishoudens dat de koop heeft teruggedraaid, waarbij men zich dus beroept op het voorbehoud, nam de eerste weken van sociale onthouding toe van 2,5% tot 4%. Afgelopen week daalde het percentage echter weer naar 2,5%. NVM blijft erop wijzen dat het grote tekort op de woningmarkt enkel opgelost wordt door de komende jaren te blijven bouwen. ‘Juist nu is het belangrijk dat er publiek–private regie komt tussen overheden, bouwbedrijven en financiële instellingen. Bouwen én de transformatie van kantoren naar woningen, maar ook winkels die woningen worden. Elk huis telt’, aldus Hoes.

Foto Paul Ridderhof van Studio Gemini