NVM Agrarisch & Landelijk: ‘Landelijk wonen een beetje goedkoper’

De populariteit van mooi gelegen landelijke woningen is groot. Het aanbod ervan is laag. Deze informatie is afkomstig uit ‘Vastgoedmarkt in beeld - Agrarisch & Landelijk - 2023 in feiten en cijfers’, een publicatie van NVM Agrarisch & Landelijk.

 

Toch daalt de aankoopprijs: kopers betaalden vorig jaar gemiddeld € 657.000, een lichte daling ten opzichte van 2022 toen bijna € 690.000 werd betaald. Het aanbod van mooi gelegen landelijke woningen is volgens de NVM beperkt. Daarom blijven landelijk gelegen woningen populair. Met meer woonoppervlakte en een groter perceel is dit type woning gewild, maar ook weer niet voor iedere doelgroep geschikt of bereikbaar.

Verder constateert de vakgroep NVM Agrarisch & Landelijk ‘grondhonger onder agrariërs’. Grote vraag naar grond maakt dat een melkveebedrijf gemiddeld in 184 dagen is verkocht. Niet eerder was deze verkooptijd zo kort. De gemiddelde bedrijfsgrootte van een verkochte melkveehouderij steeg in 2023 naar een recordhoogte van 38,3 hectare. Ook akkerbouwbedrijven blijken heel goed verkoopbaar. Tegen een goede grondprijs: meer dan € 91.000 per hectare, een stijging van 7,6% ten opzichte van 2022.

img
Redacteur
Profiel