Mona Keijzer slaat eerste paal voor 780 huurwoningen in Leiden

Minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft maandag ceremonieel het startsein gegeven voor de bouw van 780 duurzame nieuwbouwhuurwoningen in de Lammenschansdriehoek in Leiden.

Start bouw van Zirro en Schouls markeert één van de grootste binnenstedelijke woningbouwontwikkelingen in Nederland van de afgelopen jaren. “Dit project draagt substantieel bij aan onze enorme ambitie om 100.000 woningen per jaar toe te voegen. Deze nieuwbouw is een schoolvoorbeeld van bouwen waar de vraag groot is, waar de voorzieningen zijn die mensen nodig hebben en willen, en waar straks meer dan 1.500 mensen wonen”, aldus de minister. Zij wil zich inspannen dat dergelijke projecten op nog heel veel plekken volgen de komende jaren.

Het nieuwbouwproject is onderdeel van de transformatie van een voormalig bedrijventerrein naar een gemengde stadswijk. De realisatie van het project is haalbaar gemaakt door een investering vanuit pensioenfonds ABP in samenwerking met vastgoedbedrijf Greystar en dankzij de subsidies van de Woningbouwimpuls (WBI) en Start Bouw Impuls (SBI) van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Ten Brinke is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en realisatie van Zirro en Schouls. De woningen variëren van één- tot vierkamerwoningen, hebben energielabel A+++ en ten minste twee derde deel van het programma wordt verhuurd in het middensegment. De oplevering van de woningen staat gepland voor 2027.

Investering ABP

De bouw van Zirro en Schouls is een investering van een samenwerkingsverband tussen pensioenfonds ABP en vastgoedbedrijf Greystar. Het pensioenfonds heeft zich ten doel gesteld voor 2030 € 10 mrd te beleggen in woningen in Nederland, waarvan de helft in betaalbare woningen. Het Leidse bouwproject is hun eerste gezamenlijke investering. ABP en Greystar hebben het voornemen in totaal 1.500 woningen te bouwen. Daarvoor is € 420 mln beschikbaar.

img
Redacteur
Profiel

Laatste nieuws

Evenementen