Meer woningverkopen in de vier grote Nederlandse steden

Het aantal woningverkopen is in het derde kwartaal onverwachts opgeveerd in Amsterdam (+4,0%), Rotterdam (+6,0%), Den Haag (+3,3%) en Utrecht (+11,7%).

Deze toename lijkt volgens het ING Economisch Bureau te komen door de coronacrisis. Sinds april 2020 zijn er veel meer woningen te koop gezet in de grote steden, waardoor er in de zomermaanden veel transacties hebben plaatsgevonden.

In de vier grote steden is sprake van de grootste stijging in ruim een jaar. In Utrecht steeg de verkoop in dit kwartaal met maar liefst 11,7% vergeleken met een periode eerder (seizoensgecorrigeerd). Vanaf de tweede helft van 2019 leek er juist sprake van een dalende trend in de woningverkoop in Utrecht en Amsterdam en een stabilisering in Rotterdam en Den Haag. De coronacrisis lijkt deze trend tijdelijk te hebben doorbroken.

Nederlanders hebben vanaf april 2020 meer woningen te koop gezet en de zomermaanden vaker dan anders doorgebracht in eigen land. “De combinatie van meer aanbod en meer tijd om te verhuizen heeft er vooral in de grote steden voor gezorgd dat er in de zomer meer woningen van eigenaar zijn gewisseld”, aldus ING-econoom Mirjam Bani. Volgens haar is ook sprake van een wijziging in de verkoopstrategie. “Voor de coronacrisis kochten veel huiseigenaren juist eerst een nieuwe woning, voordat ze hun huidige woning verkochten”. Vooral in de grote steden heeft dit extra aanbod op de zeer krappe woningmarkt er voor gezorgd dat meer huizenzoekers een geschikte woning hebben gevonden.

Wel verwacht het ING Economisch Bureau  dat de opleving van de woningverkoop tijdelijk is en dat de coronacrisis uiteindelijk overal in het land voor afkoeling op de woningmarkt zal zorgen. Naar verwachting volgt in de eerste helft van 2021 een daling van het aantal woningtransacties. Vervolgens vertaalt dit zich in een effect op de woningprijzen.

img
Redacteur
Profiel

Laatste nieuws

Evenementen