Meer ruimte in stad voor woningbouw

De bestaande stad blijkt nog heel wat ruimte te hebben voor nieuwe woningen.

Er blijkt nog meer ruimte te zijn dan KAW Architecten in juni in het onderzoeksrapport ‘Ruimte Zat in de Stad’ meldde. Dat is de uitkomst van overleg van KAW met 15 grote en middelgrote corporaties door het hele land zoals Woonplus Schiedam en Zayaz, maar ook met de provincie Zuid-Holland, vier grotere gemeentes en (commerciële) projectontwikkelaars als ERA Contour en DID Vastgoedontwikkeling.

Het beeld dat zich aftekent, is dat de gemiddeld door KAW geprognosticeerde toename van 25% meer sociale woningen bij alle corporaties als ondergrens haalbaar is. Vooral bij stedelijke corporaties blijkt dat structurele toevoegingen tot 50% woningen ten opzichte van het huidige aantal woningen goed haalbaar is. Dit met behoud van de kwaliteit van wonen (of zelfs beter). De conclusies zijn in scherpe tegenstelling met de verouderde opvatting dat herstructurering tot 20% minder woningen in de stadswijken leidt. Dit argument dat de laatste tijd weer regelmatig in de discussie opduikt, komt nog voort uit de tijd van de Vogelaarwijken. KAW bestempelt deze opvatting als lobbywerk voor bouwen in het groen en niet gestoeld op de kennis van nu. De eerste corporaties slaan inmiddels samen met gemeentes en het Rijk de handen ineen om de stadsinbreidingsplannen van strategie naar uitvoering te brengen.

Woonplus Schiedam heeft bijvoorbeeld met behulp van KAW ruimte gevonden voor 2500 nieuwe woningen binnen bestaande wijken in een stad met nauwelijks ruimte aan de randen, omdat ze ingeklemd ligt tussen andere grote steden. Per saldo is hierdoor een toename van meer dan 40% ten opzichte van het eigen bezit mogelijk. Voor alle duidelijkheid: Schiedam kent al een extreem hoge dichtheid bewoners per vierkante kilometer; twee keer zo’n hoog als buur Rotterdam bijvoorbeeld. De cijfers in Schiedam worden momenteel financieel onderbouwd. Naast corporaties, de overheid en projectontwikkelaars reageerden ook veel collega-architecten en bouwpartijen positief op het Ruimte Zat-onderzoek. Reimar von Meding, directeur van KAW, lichtte het rapport en zijn bevindingen die daarop volgden, onlangs ook toe voor de Tweede Kamercommissie voor woningbouw.