Al 6 jaar staat het complex van de voormalige uitgeverij Wegener aan de Getfertsingel in Enschede stof te vergaren. Tot ongenoegen van eigenaar gemeente Enschede, die er woningen wil laten ontwikkelen, is het kolossale pand sinds dit weekend gekraakt.
RTV Oost meldt dat de gemeente Enschede de juridische mogelijkheden verkend om de krakers zo snel mogelijk van hun bezit te laten verwijderen. De gemeente hoopt daarbij gebruik te kunnen maken van Wet handhaving kraakverbod die ruim een jaar geleden inging. Met deze wet wordt de periode tussen aankondiging en daadwerkelijke ontruiming van een gekraakt pand verkort van maximaal acht weken tot een ontruiming die al binnen drie dagen kan plaatsvinden.
Het Wegenercomplex raakt in in 2017 onbruik toen eerst de drukkerij van de voormalige uitgeverij Wegener werd gesloten. De titel Tubantia, nu onderdeel van DPG Media, wordt sindsdien gedrukt in Apeldoorn. Later in 2017 verlaat ook de redactie van de regionale krant het complex en raakt het in onbruik op wat culturele initiatieven en de tijdelijke huisvesting van uitgeprocedeerde asielzoekers na.
BPD en Koopmans
De voormalige Wegenerlocatie maakt onderdeel uit van Cromhoff, een gebied van bijna 23 hectare, tussen de Getfertsingel, Zuiderval, wethouder Beversstraat en burgemeester Van Veenlaan. De gemeente kijkt al 17 jaar begerig naar het gebied om het een nieuwe toekomst te geven. In 2021 kwam het college in samenwerking met de ontwikkelaars BPD en Koopmans met een omgevingsvisie, waarin behalve 400-500 woningen ook 10.000 m2 aan nieuwe (culturele) voorzieningen waren ingetekend. Bij de plannen worden de oude textielhallen van Jannink en de bedrijfsgebouwen van Tubantia gehandhaafd.
De gemeente is ondertussen nog altijd bezig met het bestemmingsplan en de vergunningen. Dit jaar moet ook nog begonnen worden met de voorbereidingen voor het bouwen en de verkoop van de woningen. Op de eigen website meldt de gemeente dat de totale ontwikkeling van het gebied betrekking heeft "op een erg lange periode" van meer dan 10 jaar.
Woningnood Enschede
Voor in ieder geval twee inwoners van Enschede is die wachtiijd inmiddels al te hoog opglopen. Zij besloten dit weekend namens de lokale sociaal-culturele stichting Pavilion het complex te kraken. Voglens de krakers staat het pand al te lang stof te vergaren terwijl de woningnood ook in Enschede hoog is, met name onder studenten. De woningen die nu zijn voorzien bij de herinrichting van gebied voorzien volgens de stichting niet in de behoefte van de bevolking.