Kleinste appartement ter wereld in Rotterdam meet 6,89 m²

Op de bovenste verdieping van een pand in Rotterdam is een heus appartement gebouwd met alles d’rop en d’ran, de Cabanon.

Er waren een Spaanse en een Duitse architect, Beatriz Ramo López de Angulo en Bernd Upmeyer, voor nodig om in Rotterdam aan de Mariniersweg een piepklein appartementje van 7 m² te realiseren. Volgens The New York Times is het het kleinste appartement ter wereld en volgens Beatriz Ramo in elk geval het kleinste met een spa.

Het ging er niet om de kleinste woning ter wereld te maken, maar om een kleine ruimte zo optimaal mogelijk te benutten. Geïnspireerd door de architect Le Corbusier, die in 1951 een kleine blokhut van wel 14 m² bouwde met de naam Le Petit Cabanon in het Franse Roquebrune-Cap-Martin, noemen zij hun creatie Cabanon. Ze hebben er jaren aan gewerkt. Eerst kochten ze de ruimte voor € 11.000, toen volgde een lange periode van plannen, overleggen naast de gewone werkzaamheden. Niemand had echt haast. De architecten schatten dat er ongeveer € 20.000 aan de inrichting is besteed, arbeidsuren niet meegerekend. Veel materialen zijn hergebruikt.    

Riant

Het appartement beschikt over een badkamer met wc, een spa (met sauna en whirlpool), een woonkamer met inbouwkeuken en een slaapkamer met tweepersoonsbed. Riant dus!

De bewoner komt binnen in de woonkamer en heeft daar de mogelijkheid te zitten aan een uitklaptafel. De keuken zit ook in de muur, kookplaat en koelkast incluis. Daarboven is de hoogslaper voor twee die bereikbaar is met een laddertje. Vanuit de woonkamer is er toegang tot een badkamer, die via een schuifdeur naar de spa leidt. Hemelsbreed zit de spa onder de hoogslaper.   

De Cabanon bevindt zich op de bovenste verdieping van een gebouw dat een lift heeft die tot de zevende reikt. Daarna moet de bezoeker nog een trap naar boven. Ramo en Upmeyer zijn een stel. Zij wonen in een appartement enkele verdiepingen lager in hetzelfde gebouw, de Cabanon is voor gasten.