Kavel Vastgoed aan de slag met de Koploper in Delft

Ontwikkelaar Kavel Vastgoed is geselecteerd om haar plan de Koploper te ontwikkelen in Nieuw Delft, de spoorzone van Delft.

In januari van dit jaar schreef de gemeente Delft een openbare selectie uit voor veld 6.4: een kavel in de zuidelijke punt van Nieuw Delft aan het toekomstige Van Leeuwenhoekpark. De gemeente zocht naar een innovatief en duurzaam plan waarin seniorenwoningen worden gecombineerd met commerciële en maatschappelijke (zorg)voorzieningen op de begane grond. Met daarbij een parkeergarage voor bewoners en omwonenden.

Het plan de Koploper van ontwikkelaar Kavel Vastgoed, ontworpen door Wearearchitects (WAA) TSA en Sant en Co Landschapsarchitectuur, voldoet volgens de gemeente op alle punten het beste aan haar wensen en eisen. Naar verwachting worden de plannen begin volgend jaar gepresenteerd aan de buurt.

‘De verschillende onderdelen van het plan zijn in zorgvuldige samenhang ontworpen met ruimte voor beweging en ontmoeting’, schrijft de ontwikkelaar van de Koploper in een persbericht. ‘Voor de ondernemers die zich hier vestigen is er gelegenheid om gezamenlijk te ondernemen en ook bewoners kunnen van deze diensten gebruik maken. De open structuur, de gedeelde entrees en faciliteiten ondersteunen dit. Met als resultaat een aangename, productieve en toegankelijke omgeving voor ondernemers, bewoners en bezoekers.’

Binnentuin en dak-akker

Het duurzame gebouw de Koploper verrijkt Nieuw Delft met een markante gevel van een betonnen plint en houten bovenbouw. Naast een grote variëteit aan woningen, zijn er gezamenlijke ruimtes zoals een woonkamer, een binnentuin, een dak-akker en een gastenverblijf. ‘De gezamenlijke verantwoordelijkheid voor deze ruimtes creëert de basis voor een ongedwongen saamhorigheid en verlaagt de drempel voor ontmoeting’, aldus Kavel Vastgoed.

Verbinding

Er is zorg en aandacht besteed aan het ontwerp van een duurzame en groene omgeving, waarin een ecologische verbinding geslagen wordt tussen de binnentuin van de Koploper en het van Leeuwenhoekpark. De centrale locatie maakt het gebouw goed bereikbaar met het openbaar vervoer, maar ook voor eigen vervoer zijn er voorzieningen getroffen. In de parkeergarage komen parkeerplaatsen voor auto’s, fietsen en scootmobielen, met oplaadmogelijkheden door eigen opgewekte energie van de zonnepanelen op het dak. Ook deelmobiliteit is onderdeel van het plan waarbij elektrische auto’s en fietsen beschikbaar zijn voor gezamenlijk gebruik.