In Haarlem zeven nieuwbouwprojecten toch van start

De gemeenteraad van Haarlem heeft ingestemd met de bouw van 440 nieuwe woningen aan de oost- en westkant van het Spaarne.

Binnen die zeven projecten ligt de nadruk op de bouw van extra sociale huurwoningen, juist op plekken waar de sociale woningvoorraad beperkt is. Daar worden 265 nieuwe sociale huurwoningen gebouwd; tegelijkertijd gaan er 65 verouderde corporatiewoningen tegen de vlakte.

Wethouder Floor Roduner (PvdA) streeft naar de bouw van 10.000 nieuwe woningen tot en met het jaar 2030. De focus ligt daarbij op nieuwbouw in de belangrijkste ontwikkelzones, zoals Haarlem Schalkwijk. Voor andere woningbouwlocaties is feitelijk geen ambtelijke capaciteit beschikbaar.

Om op dergelijke (kleine) locaties toch te kunnen bouwen, is onder het motto ‘samen anders’ een nieuwe vorm van samenwerking opgetuigd met woningcorporaties en ontwikkelaars. Kern van de aanpak is een vereenvoudigd proces. Woningcorporaties zijn - eventueel samen met ontwikkelaars - verantwoordelijk voor participatie en inspraak. De gemeente formuleert geen uitvoerig programma van eisen, maar beperkt zich tot de belangrijkste randvoorwaarden en uitgangspunten. Wel houdt de gemeenteraad het laatste woord bij ruimtelijke procedures.

Aan de westkant van het Spaarne wordt door Ymere gebouwd aan de Orionhof (90 woningen). Elan Wonen bouwt tweehonderd woningen op de locatie van Bison Bowling en aan de IJsbaanlaan. Aan de oostkant van het Spaarne realiseert Elan Wonen in totaal honderd woningen aan de Baden-Powellstraat, Thomas Morestraat en aan de Amsterdamsevaart. Pré Wonen is verantwoordelijk voor het project aan de Hamelinkstraat (50 woningen).

 

img
Redacteur
Profiel

Laatste nieuws

Evenementen