Gelet op de Haagse krimpdwang en daarop volgende felle protesten van de boeren, lijkt er nauwelijks een toekomst voor een florerende agrarische sector in ons land. Bij de oer-Hollandse fabrikant van landbouwmachines Lely -met de volautomatische melkrobot als paradepaardje- denken ze daar anders over.
Een afvaardiging met Koning Willem-Alexander én de geplaagde minister van Landbouw Henk Staghouwer (ChristenUnie) was vorige week naar Maassluis gekomen om de vernieuwde en dubbel zo grote campus van Lely te openen. Lely, marktleider in geautomatiseerde systemen voor melkveehouders, heeft hiermee naar eigen zeggen nog meer ruimte voor het produceren van duurzame innovatieve oplossingen voor de melkveehouderij.
‘Het zijn turbulente tijden voor de boeren in Nederland, de plannen van het kabinet om de veestapel drastisch te reduceren brengen grote onzekerheid met zich mee. Als internationaal opererend bedrijf, maar met Nederland als ons thuisland, doet dat pijn in ons hart’, zo stelde André van Troost, CEO van Lely bij de opening van de vernieuwde campus.
Lees ook: Verlaging maximumsnelheid geen Haarlemmerolie voor stikstofknoop
De broers Van der Lely richten in 1948 in Maassluis een bedrijf op met de gedachte om het bewerken van land voor boeren te vergemakkelijken. Inmiddels is het bedrijf in meer dan 45 landen actief, is er ook een productielocatie in het Amerikaanse Pella (Iowa) en telt het bedrijf wereldwijd 2.100 medewerkers.
Op de Lely Campus wordt gewerkt aan de boerderij van de toekomst waar circulariteit en dierenwelzijn centraal staan: het hergebruiken van belangrijke voedingsstoffen, het voeren van vers gras, afvalvermindering, emissieverlaging en het creëren van een nauwere band tussen de boer en de consument. De Lely Sphere is de meest recente innovatie. Een circulair stalsysteem dat vaste mest en urine van elkaar scheidt en stikstofemissies omzet in waardevolle meststoffen. Hiermee wordt de uitstoot van ammoniak volgens Lely tot wel 70% wordt gereduceerd.
Campus van 220.000m2
Het eigen vastgoed ziet Lely als een uithangbord om te laten zien het bedrijf zelf in de wereld staat. Maassluis is de locatie voor de primaire productie- en assemblagehal en kantoren voor het internationale hoofdkantoor van Lely International. De campusgronden zijn goed voor in totaal circa 220.000 vierkante meters, waar ca. 1.300 mensen werken.
Lees ook: Duurzame logistiek rendeert op de langere termijn
3.500 zonnepanelen
Na de openingshandeling door de Koning is er 11.300 m2 en 24.000 m2 aan BREAAM outstanding kantoor- en industrieruimte toegevoegd, een verdubbeling van de oorspronkelijke werkruimten, met de dezelfde functies en duurzaamheidslabel, die in 2014 werden opgeleverd. De uitbreiding is gasloos, heeft een warmte koude installatie en 3.500 zonnepanelen (6.000 m2) op het dak. Daarnaast is het ook een SMART-building; het zit vol sensoren die data verzamelen over het gebruik van het gebouw, wat helpt om het pand efficiënter te gebruiken en te onderhouden.
Het nieuwe deel van de Lely Campus is gebouwd door Dura Vermeer, volgens een ontwerp van Converse Architects uit Rotterdam.