Herontwikkeling De Aarhof centraal bij vernieuwing centrum Alphen

De herontwikkeling van het winkelcentrum is een belangrijke stap om de transformatie van het centrum van Alphen aan den Rijn rond te krijgen.

Een anterieure overeenkomst voor de herontwikkeling van winkelcentrum De Aarhof door SB Real Estate is nu getekend. Projectontwikkelaar SB Real Estate is sinds augustus 2019 eigenaar van winkelcentrum De Aarhof en is van plan driehonderd woningen te ontwikkelen. SB Real Estate is een samenwerking van HAL Investments en Heino Vink en Marcel Kokkeel.

Direct na aankoop is SB met de gemeente in gesprek gegaan om tot een haalbaar plan te komen. In alle gesprekken is voortdurend gezocht naar een balans tussen functionele verandering van het winkelcentrum, stedenbouwkundige inpassing en financiële haalbaarheid. Uitgangspunt van het plan is dat De Aarhof van een verouderd winkelcentrum verandert naar een dynamische omgeving waar wonen, winkelen en werken samenkomen. Daardoor zal De Aarhof in de toekomst functioneren als hét bronpunt voor centrumbezoek voor Alphen aan den Rijn en haar omgeving.

Het verouderde winkelcentrum zal een moderne uitstraling en inrichting krijgen met meer nadruk op ‘dagelijks’ winkelen en services. Zo zal een extra supermarkt worden toegevoegd en zullen talrijke aanbieders van vers een nieuwe plek vinden. Aan de randen van het vernieuwde centrum wordt gestreefd naar het huisvesten van diensten en zorgaanbieders.

Belangrijk onderdeel van de herontwikkeling is het woonprogramma dat bestaat uit ruim driehonderd woningen. Circa de helft van de te realiseren woningen zal voor de verhuur zijn, de andere helft is bestemd voor de verkoop. Van het totaal aantal woningen zal circa 50% in de middel-dure categorie vallen. Dat betekent maximaal €1000 per maand aan huur of maximaal de Nationale Hypotheek Garantiegrens voor koopwoningen.

Om het participatieproces te faciliteren is door SB een informatiecentrum in de Aarhof geopend. Dit informatiecentrum zal tot en met zaterdag 30 oktober open zijn.

Naar aanleiding van de participatie, heeft SB een aantal belangrijke aanpassingen in het ontwerp doorgevoerd. Zo worden resultaten van de participatie onder meer meegenomen in het gevelontwerp en de inrichting van de binnenruimte van het winkelgebied. De belangrijkste wijziging betreft het wisselen van de woontorens. Om maximaal tegemoet te komen aan de zorgen met betrekking tot schaduwwerking, is besloten de hoge en lage woontoren van positie te laten wisselen.

In de loop van 2022 zullen belangrijke stappen worden gezet om de planologische procedures te doorlopen.