GIC werkelijke koper High Tech Campus in Eindhoven

De deal van het jaar, waar naar schatting € 1,1 mrd mee was gemoeid, HTC Eindhoven, blijkt niet te zijn gesloten tussen Marcel Boekhoorn en investeringsmaatschappij Oaktree Capital, maar met GIC, het investeringsfonds van de Singaporese overheid. Daarmee ligt volgens PropertyNL-hoofdredacteur Wabe van Enk de vraag weer open hoe Nederland met Singapore de opkomst van tech gaat borgen.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 10, 22 oktober 2021

Uit meldingen van de Autoriteit Consument & Markt waar FD de hand op heeft gelegd blijkt dat Euro Petra Private Limited, een dochter van GIC, de ultimate beneficial owner van HTC is geworden. GIC is een van de grootste asset managers van de wereld met $ 700 mrd assets under management. GIC is in Nederland onder meer actief met woningen via het Dutch Orange Fund. HTC-directeur Neggers heeft tegen het Eindhovens Dagblad gezegd verrast te zijn door de melding.

Nationaal belang
In PropertyNL Magazine van augustus werd aandacht gevraagd voor ‘de vraag die Eindhoven vergat’, het nationale belang van HTC. Op HTC werken 12.000 hoogopgeleide professionals. Hun succes straalt af op Nederland, Eindhoven en de Technische Universiteit Eindhoven. Voordat HTC een succes werd, had Nederland de uitstraling van een lowtech land, goed in het distribueren van technologie, niet in het maken daarvan. Eindhoven werd gekozen door Philips vanwege de lage loonkosten, niet vanwege de toegevoegde waarde. Nu is Eindhoven de enige vestigingsplaats die tegen de G4 aan schurkt. In die boost van Nederland, Eindhoven en TUE speelt de High Tech Campus een belangrijke rol.

De belangrijkste vraag ligt nu weer op tafel: hoe gaat de nieuwe eigenaar dat succes uitbouwen? Dat is niet iets voor een Brabantse gemeenteambtenaar, dat is een Chefsache die heel Nederland aangaat. Het feit dat niemand de koper in het vizier heeft gehad, duidt niet op serieuze belangstelling.

Hoogste niveau
In 2018 bemoeide minister-president Rutte zich persoonlijk met de Chinezen om Alibaba te verleiden een Europees distributiecentrum in Limburg te plaatsen. De lobby van Rutte mislukte, maar de poging was terecht: Nederland beter op de kaart krijgen als distributieland. Hoeveel te meer zou het logisch zijn dat de regering zich nu op het hoogste niveau zou bemoeien met hightech en de HTC?

Dat Nederland niet eens de ultimate beneficial owner van HTC heeft getraceerd, spreekt boekdelen.

Twee bronnen van PropertyNL meldden eerder verijdelde pogingen van Chinezen en Arabieren om de High Tech Campus in handen te krijgen. Dat ging naar verluidt niet door, omdat het onzeker was of de belangen van de BV Nederland parallel zouden lopen met die van een koper uit China of Dubai.

Oaktree
Daarom deed PropertyNL onderzoek naar de veronderstelde nieuwe koper, Oaktree Capital. Oaktree Capital kwam onder eigen naam niet voor in de PropertyEU Top-100 dealmakers in Europees vastgoed, maar wel op de lijsten van grootste private-equity partijen ter wereld. Oaktree heeft volgens de laatste halfjaarcijfers $ 156 mrd aan assets under management. Het is in Nederland bekend vanwege de verkoop van asset manager Kadans aan Axa. Oaktree meldde toen al dat de verkoop niet het einde betekende van de interesse van het bedrijf in science parks. Neggers zei hierover: ‘Tijdens die gesprekken bleek dat onze filosofie over de ontwikkeling overeenkomt.’ Hij vertelt dat de nieuwe eigenaar van cruciaal belang is voor de verdere ontwikkeling. Een passieve belegger kan de spirit makkelijk teniet doen.

In augustus kwam al naar voren dat Oaktree Capital belegt voor de zogenoemde sovereign wealth funds, zeg maar de staatsspaarpotten. Deze fondsen zijn veelal niet transparant over de herkomst van de middelen en de doelen. De grootste SWF’s komen uit Noorwegen, China, Hongkong, Abu Dhabi, Koeweit en Singapore. Deze laatste heeft dus uiteindelijk met GIC aan het kortste eind getrokken.

Brainport BIC
GIC heeft als UBO een beslissende stem in het Oaktree-fonds voor campussen waarin HTC geplaatst wordt. Daarmee komt in feite een stuk Nederlands vestigingsbeleid in buitenlandse handen. Deze problematiek speelde eerder bij Brainport BIC in Eindhoven, die vorig jaar tegen een bruto aanvangsrendement van 6% werd verkocht door het investeringsvehikel van de familie Wessels (Reggeborgh) en plaatselijke ondernemer Marc Bouwers. Koper Capreon is een investeringsvehikel van de familie Noë. In Eindhoven waren er toen partijen die vonden dat er te weinig garanties waren voor de herkomst van het kapitaal, maar bewijs werd niet geleverd.

Bij het HTC blijft overeind dat de managementorganisatie onder leiding van Neggers aanblijft.

Opwaarderen
In augustus werd geconstateerd dat de enige die meer duidelijkheid over de toekomst van HTC kan geven, Hermann Dambach was, managing director van Oaktree. Hij zei toen HTC verder te willen uitbreiden, een deel van de gebouwen te gaan moderniseren en het hele ecosysteem te gaan opwaarderen. Daarmee zou HTC een betere toekomst krijgen dan met Boekhoorn, maar nu blijkt dat voor de echte toekomst van HTC aangeklopt moet worden in Singapore.