Frankrijk verkoopt Hospice Wallon in Amsterdam

De Franse Staat heeft het voormalig Hospice Wallon verkocht aan Walen Weeshuis bv van Cees-Jan Zegers en Huub Verwoolde.

Het monumentale gebouw ligt aan de Vijzelgracht 2/2a, hoek Prinsengracht, in Amsterdam en huisvest momenteel het Franse consulaat-generaal en taal- en cultuurcentrum Institut Francais des Pays-Bas, beter bekend als ‘Maison Descartes’. Het Hospice Wallon heeft een bruto vloeroppervlakte van 5000 m² en ligt op meer dan 2000 m² eigen grond.

Sinds de oplevering in 1671 is het voormalig Waalse weeshuis in handen geweest van slechts twee eigenaren: de Waalse Kerk en de Franse staat. Het gebouw deed ongeveer 300 jaar dienst als weeshuis voor de Waalse Kerk en is in de loop der eeuwen flink uitgebreid. In 1967 is het gebouw verkocht aan de Franse staat, die er het Institut Français des Pays-Bas en het Franse consulaat-generaal vestigde. Inmiddels is het gebouw te groot voor het Franse consulaat-generaal, en dat was reden om het te verkopen. Het Institut Français sloot op 30 juni jl. de deuren in Amsterdam.

Cees-Jan Zegers licht de aankoop toe: ‘We willen voor het gehele object een passende bestemming met gebruiker vinden. Het resultaat moet een toevoeging zijn voor de stad Amsterdam.’

Gedurende het verkoopproces trad Cushman & Wakefield op als adviseur van de Franse staat. CBRE heeft het Walen Weeshuis geadviseerd.