Flinke progressie bij opwaarderen energielabel kantoren

In diverse gemeenten is in de eerste maanden van het jaar onder de verplichte Label C-plicht voor kantoren een flinke progressie geboekt bij het in beeld brengen van de duurzaamheid van de lokale kantorenvoorraad, zo blijkt uit onderzoek door PropertyNL. Het energiezuinig maken van hun bezit lijkt ondertussen een noodzakelijk kwaad voor kantorenbeleggers. 

Vorig jaar deed PropertyNL een uitvraag onder 6 gemeenten - Dordrecht, Ede, Oss, Súdwest-Fryslân, Veldhoven en Westland - waar op dat moment volgens gegevens van vastgoedadviseur Colliers een meer dan gemiddeld hoog percentage kantoren niet over een energielabel beschikte. Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoorgebouwen minimaal over energielabel C beschikken, enkele uitzonderingen daargelaten. Gemeenten en/of de plaatselijk actieve omgevingsdiensten worden geacht om de labelplicht te handen. 

Enorme inhaalslag

Eind maart hadden de gemeenten die wij een jaar geleden aanschreven hun zaakjes al een hele stuk beter op orde, zo blijkt uit een stand van zaken die Colliers per eind maart opmaakte. Met name Veldhoven maakte een enorme inhaalslag.

 

Labelloosheid             juni 2022                              maart 2023

Dordrecht:                      43%                                     30%

Ede                                  46%                                     29%

Oss                                  45%                                      38%

Sudwest-Fryslan            55%                                      51%

Veldhoven                      70%                                      26%

Westland                        58%                                      47%

 

Waardedaling slecht label

De energielabel C verplichting voor kantoorgebouwen heeft geleid tot een forse prijsdaling voor vastgoed met een laag energielabel. Dat is de conclusie uit een onderzoek naar de effecten van deze labelplicht, uitgevoerd door de Universiteit Maastricht. 

De waarde van kantoren met label G is met 40% gedaald ten opzichte van kantoren die wel voldoen aan de labelplicht  Dit blijkt uit onderzoek van prof. Piet Eichholtz, prof. Nils Kok en onderzoeker Xudong Sun,  deze week gepubliceerd in ESB. Het onderzoek vond plaats in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Dutch Green Building Council (DGBC) in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM).