Duwo opent studentencomplex ’t Kwartier in Deventer

Studentenhuisvester Duwo opent op woensdag 12 februari het nieuwe, duurzame studentencomplex ’t Kwartier in Deventer.

’t Kwartier is met 139 woningen het eerste grote studentencomplex van deze omvang in Deventer, gebouwd in het Havenkwartier. Het is volledig gericht op het duurzame wonen van de toekomst: geen gas, maar uitsluitend duurzame stroom. Op het dak liggen zonnepanelen om die stroom op te wekken, elektrische warmtepompen zorgen voor verwarming en warm tapwater. De duurzaam opgewekte warmte bereikt kamers en gangen dankzij zogenoemde ‘betonkernactivering’, wat inhoudt dat water met lage temperatuur door leidingen in de kern van de betonnen vloer wordt gepompt. Binnenruimten krijgen zo een gerieflijke temperatuur. Koelen in de zomer is ook mogelijk. Het systeem zorgt bovendien voor een gezond binnenklimaat, mede dankzij de CO2-gestuurde mechanische ventilatie. Uiteraard is er ook energiezuinige LED-verlichting. Dankzij alle maatregelen is het studentencomplex nagenoeg CO2-neutraal.

De studentenstudio’s zijn zelfstandig (eigen keuken, badkamer en wc) en het merendeel is 24 m² groot. Na aftrek van huurtoeslag is de huur van de meeste woningen maximaal € 315 per maand.

Het complex is sinds eind november volledig bewoond. Het herontwikkelde Havenkwartier, een 100 jaar oud binnenhavengebied aan de IJssel, is inmiddels een gemengde wijk met cultuur en horeca. ’t Kwartier heeft een common room, waar de bewoners bijvoorbeeld kunnen loungen, studeren en gamen. Andere voorzieningen in het complex zijn een fietsenstalling, een wasserette en een lift. Het staat op tien minuten lopen naar de Saxion Hogeschool en er is een bushalte op honderd meter.

Het ontwerp voor het complex is van Te Kiefte Architecten en is geïnspireerd op het omliggende industriële erfgoed. De bouw werd door Plegt-Vos Bouwgroep uitgevoerd.