Distributiecentrum Pets Place en Boerenbond verkocht

Het nieuwe fonds van Triuva en Garbe heeft het ruim 40.000 m² grote distributiecentrum van Pets Pace en Boerenbond, formules van de IJsvogelgroep, in Ede gekocht voor bijna € 27 mln.

Het distributiecentrum is gelegen aan Galvanistraat 100 op Frankeneng Business Park in Ede, dichtbij de A12 en A30. Het is gekocht via een sale-and-lease-back transactie. De huurder IJsvogel is een retail organisatie die eigenaar is van de formules Pets Place en Boerenbond en heeft tezamen ongeveer 200 winkels in Nederland en een webshop. Vanuit Ede vindt de bevoorrading plaats en hier is ook het hoofdkantoor gevestigd. 

De aankoopsom is volgens het Kadaster € 26,75 mln.

De Duitse investment managers Triuva Kapitalverwaltungsgesellschaft (voorheen IVG) en Garbe Industrial Real Estate hebben samen een nieuw pan-Europees logistiek fonds voor institutionele beleggers gelanceerd waarmee logistiek vastgoed wordt gekocht hoofdzakelijk in Duitsland, Frankrijk, de Benelux en Spanje. Een Duitse verzekeraar heeft een mandaat van € 100 mln gegeven. Het distributiecentrum in Ede is de eerste aankoop van het fonds.

Het Triuva Garbe Logistik Europa Fund richt zich op 'core en core plus' vastgoed, maar selectieve investeringen in het segment value-add risk/return zijn ook mogelijk.

Wenzel Hoberg, ceo van Triuva: "Het Triuva Garbe Logistik Europa Fund is goed afgestemd op de beleggingseisen van verzekeraars, zonder leverage en dus met een laag risico. Maar het biedt toch goede rendementen door de aantrekkelijke yield spread van de logistieke sector in vergelijking met andere vastgoedbelastingscategorieën. Het aanvangsrendement van logistiek vastgoed in West-Europa ligt gemiddeld gemiddeld 150 basispunten boven die van kantoren en ongeveer 220 basispunten boven winkelruimte.

Het fonds is de opvolger van het IVG Garbe Logistik Fund, dat nu voor € 300 mln aan vastgoed onder management heeft. Christopher Garbe, ceo van Garbe: "Marktontwikkelingen als de snelle groei van e-commerce en opkomst van contract logistiek drijft de vraag naar logistieke ruimte verder op. Aan de aanbodkant is het uiterst moeilijk geschikte locaties te vinden voor de ontwikkeling van nieuwe distributiecentra, dus we zien als belegger veel kansen in deze sector."

Triuva investeert namens Duitse institutionele partijen in logistiek vastgoed, kantoren en winkels in Europa en heeft € 10 mrd aan assets onder management. Garbe uit Hamburg is gespecialiseerd in het ontwikkelen en managen van logistiek vastgoed en corporate real estate en heeft in meer dan 20 jaar tijd een portefeuille opgebouwd van 2,6 mln m², met een totale waarde van circa € 2 mrd. Het gaat om 114 panden op 90 locaties in 3 landen.

Triuva werd bij aankoop in Ede geadviseerd  door Bicker Vastgoed (commercieel), CMS Derks Star Busmann (juridisch), DVPC (technisch) en PWC (tax). De verkoper IJsvogel werd geadviseerd door Colliers (commercieel) en DLA Piper (juridisch).