Detailhandel en horeca getroffen door corona

De detailhandelsomzet kromp met 1,5 procent in april, die van de horeca nam af met 14,5 procent in het eerste kwartaal.

Dat heeft het CBS gemeld. De detailhandel heeft in april 1,5 procent minder omgezet dan in april 2019. Het verkoopvolume lag 3,5 procent lager. De foodsector realiseerde een hogere omzet, terwijl de omzet van de non-foodsector aanzienlijk kromp. Daarnaast is online ruim 62 procent meer omgezet.

Ook in april hebben de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus een uiteenlopend effect gehad op de verkopen. Winkels in doe-het-zelfartikelen boeken omzetstijgingen, kleding- en schoenenwinkels boekten omzetverlies dan een maand eerder.

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in april. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel nagenoeg gelijk aan die van april 2019.

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet, daalde met 14,5 procent. Vooral in maart daalden de omzet en het volume van de horeca sterk door de gedwongen sluiting vanaf 15 maart.