De Key ontwikkelt 216 nieuwe sociale huurappartementen voor starters in Zuidas

De gemeente Amsterdam en woningcorporatie De Key hebben een overeenkomst voor de ontwikkeling van een woontoren voor starters in Zuidas getekend.

De toren bevat 216 sociale huurwoningen, waar mensen onder de 28 jaar maximaal 5 jaar kunnen wonen. De startersappartementen komen op het nu nog lege terrein tegenover de VU en voetbalclub SC Buitenveldert: een gebied met veel kennisintensieve bedrijvigheid waar een nieuwe woonwijk met 2.700 woningen staat gepland. De startersappartementen worden naar verwachting in 2024 opgeleverd.

De appartementen variëren van 25 m² tot 60 m². Het complex krijgt een dakterras met een sportveld, een groene binnentuin en een gemeenschappelijke huiskamer waar bewoners elkaar ontmoeten, samen iets kunnen organiseren of kunnen werken. Er komt een stalling voor fietsen en scooters maar er komen geen parkeerplaatsen voor auto’s. Het gebouw krijgt lichte materialen en glas, veel balkons en verticaal groen langs de gevels. Het ontwerp van LEVS architecten is door De Key in samenspraak met de gemeente Amsterdam geselecteerd, na inschrijvingen met schetsontwerpen van drie Nederlandse architectenbureaus.

De startersappartementen maken deel uit van een nieuwe buurt met in totaal 2.700 woningen en bijbehorende voorzieningen zoals een theater, horeca, een supermarkt en een basisschool. In deze buurt liggen ook de Campus van de Vrije Universiteit, het Amsterdam UMC en vele startups en scaleups op het gebied van ‘health, life en science’. Station Zuid ligt op loopafstand.