De Key begint met bouw Mahonie in Amsterdam

Woonstichting De Key en bouwbedrijf Hillen & Roosen zijn op 3 mei begonnen met de bouw van 195 sociale huurwoningen voor jongeren op Memeleiland in de Houthaven.

Hiermee realiseert De Key een derde woongebouw, Mahonie, in deze waterrijke buurt van Amsterdam. Met Mahonie ontwikkelt de woonstichting ook een woonconcept voor starters: samen wonen én delen tegen een betaalbare huur. Eind 2022 wordt de oplevering van de sociale nieuwbouw verwacht.

Gedeelde woonkeuken
De semi-zelfstandige woningen in Mahonie bestaan uit drie ruime kamers per woning. Elke woonstarter huurt een kamer met eigen badkamer, voorzien van een douche en wc. De drie bewoners delen dan de gezamenlijke keuken met balkon. Voor jongeren die elkaar willen ontmoeten, is een gemeenschappelijke huiskamer in het woongebouw. Daarnaast komt er een gezamenlijke wasruimte. Er komen drie inpandige fietsenstallingen. Alle bewoners kunnen gebruik maken van de buitenruimte aan de kade. Naast bomen en planten op de kade worden er in de gevels onder andere nestkastjes voor vogels geplaatst.

Verder zijn de woningen gasloos en aangesloten op stadsverwarming en -koeling. Op de daken komen zonnepanelen. Hiermee voldoen de woningen ruim aan de energie-eisen voor nieuwbouw.

Mahonie is vergelijkbaar met Lariks, het tweede woongebouw van De Key in de Houthaven. Dit gebouw met sociale huurwoningen voor jongeren wordt begin 2023 helemaal opgeleverd voor 278 woonstarters.

Faro Architecten heeft bij het ontwerp van de woningen de stijl van de statige 19e-eeuwse architectuur langs de Nassaukade en Stadhouderskade op moderne wijze toegepast.

Mahonie bestaat uit een reeks aaneen gebouwde panden met zeven portieken. Per portiek worden 8 tot maximaal 14 woningen gebouwd. Twee historische Amsterdamse ornamenten, zogenaamde festoenen, maken het gebouw bijzonder. Zij krijgen een nieuwe plek in de gemetselde gevel van de nieuwbouw.

De sociale huurwoningen worden gebouwd voor jongeren die bij oplevering 18–27 jaar oud zijn. Ruim vóór de sleuteluitgifte denkt De Key al na over de vraag welke jongeren hier het best met elkaar kunnen gaan wonen. In de loop van 2021 wordt meer bekend gemaakt over de aanmeld- en toewijzingsprocedure.