DNB-baas wil van Wet betaalbare huur af

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), vindt dat het kabinet de nieuwe huurwet moet schrappen.

Dat meldt de economieredactie van het Algemeen Dagblad. Volgens Knot heeft de Wet betaalbare huur van oud-woonminister Hugo de Jonge een averechts effect. Hij wijst erop dat het aanbod van huurwoningen sinds het ingaan van de wet flink is gedaald, terwijl de huren juist zijn toegenomen. Knot deed de uitspraken bij de jaarvergadering van het IMF in Washington.

De Wet betaalbare huur moet de huurprijzen van met name middeldure woningen aan banden leggen. Het gaat daarbij om zo’n 300.000 woningen. Inmiddels blijkt dat vooral veel kleinere verhuurders deze begrenzing niet zien zitten en -een deel van- hun woningen uitponden.

Het aantal beschikbare huurwoningen in de vrije sector is dit kwartaal naar inzicht van Knot met 38% gedaald ten opzichte van een jaar daarvoor. Verhuurders stoppen er volgens hem mee vanwege de strengere regels in box 3 en de opkoopbescherming.

Grote beleggers houden hun huurwoningen nog wel aan, zegt Knot, maar zij dreigen zich bij nieuwbouw niet meer te richten op middelhuurwoningen. “Als je deze dingen op een rij zet, dan is het moeilijk om tot een positief oordeel over deze wet te komen. Je kent het gezegde, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.”