Cokesingel en Pepweg, Rotterdam vervangt straatnamen tijdelijk

De beroemde Coolsingel gaat voor even door het leven als de Cokesingel en de West-Kruiskade wordt de West-Snuifkade. De gemeente Rotterdam wil zo meer bewustzijn voor drugsgebruik en drugs gerelateerde criminaliteit creëren.

In de Maasstad worden er volgens de gemeente dagelijks 63.000 lijntjes coke, 2.500 xtc-pillen en 11.000 porties speed doorheen gejaagd. Drugsgebruik, zeker recreatief, is welhaast genormaliseerd, maar gebruikers weten niet altijd welke ellende er achter hun lijntje en pilletje schuil gaat, stelt de gemeente.

“Een pilletje of een lijntje coke op je zaterdag lijkt onschuldig”, zegt Pascal Lansink-Bastemeijer, de Rotterdamse wethouder van Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit. “We vinden het bijna normaal. Maar dat is het niet, als je beseft welke heftige impact de handel in drugs heeft op onze stad, in onze straten en op bewoners.”

Schietincidenten en explosies

Rotterdam wil gebruikers dan ook een ruimere blik geven ‘op hun eigen realiteit’. “Hoe onschuldig ook bedoeld, gebruikers moeten zich realiseren dat drugs een donkere keerzijde hebben. Zodat ze niet meer alleen dat pilletje, maar ook de harde feiten tot zich nemen. We hopen hiermee het gesprek los te breken en drugsgebruik te de-normaliseren. Dus: haal je neus er niet voor op, en denk twee keer na voordat je eraan begint.”

In de eerste negen maanden van dit jaar vonden er 53 schietincidenten en 94 explosies plaats in de regio Rotterdam. Bij veel incidenten was er volgens de gemeente een link met drugscriminaliteit. Ook telde de Maasstad in de genoemde periode 14 dumpingen van drugsafval. Er werden in totaal 149 aanhoudingen verricht.

Haal jij je neus ervoor op?

De gemeente heeft nu door de hele stad posters opgehangen met leuzen als ‘Haal jij je neus ervoor op?’ en ‘Kijk verder dan je lijntje lang is’. De namen van in totaal elf straten zijn tijdelijk vervangen. Naast de Coolsingel en West-Kruiskade, zijn er de Burgemeester Out-laan (Burgemeester Oudlaan), MDMA-laan (Emmalaan), Ketastraat (Ketenstraat), Lijn op Zuid (Laan op Zuid), Pepweg (Peppelweg), Nakstraat (Rakstraat), Lijnhaven (Wijnhaven), Snuifplein (Zuidplein) en Groene Pillendijk (Groene Hilledijk).