Garageboxen en verloedering vastgoed alarmbellen voor ondermijning

In navolging van Rotterdam en andere gemeenten in Zuid-Holland-Zuid gaat ook Dordrecht dit jaar meer werk maken van de aanpak van ondermijning in havens en op bedrijventerreinen. Het zicht op wat er precies aan activiteiten plaats vindt, bleef vooralsnog beperkt.

In een brief aan de gemeenteraad schetste burgemeester Kolff onlangs de ernst van de problematiek en de wijze waarop hij deze wil aanpakken. ‘Nooit eerder was er zoveel aandacht voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit’, aldus Kolff. ‘De landelijke aandacht is toegenomen door diverse ingrijpende incidenten. Denk daarbij aan de liquidaties van Derk Wiersum en Peter R. de Vries, maar ook de grote drugsvangsten in de havens van Rotterdam en Vlissingen, de bedreigingen van andere hoogwaardigheidsbekleders en dichter bij huis de wijkaanpak in relatie tot ondermijnende criminaliteit. Als middelgrote gemeente, gelegen tussen Rotterdam en Brabant waar flink wordt geïnvesteerd in de aanpak van ondermijnende criminaliteit, is het belangrijk om continu alert te blijven.’

Garageboxen als risicofactor

Zo werd in 2021 door de integrale projectgroep geïnvesteerd in het versterken van de informatiepositie op de Dordtse bedrijventerreinen. Er zijn 24 bedrijventerreinen binnen de gemeente, met gebruikmaking van een risicomatrix, in beeld gebracht. Diverse risicofactoren van ondermijning zijn naar voren gekomen, zoals verloedering van panden, de aanwezigheid van opslagboxen en garageboxen, verminderd toezicht en handhaving, anonimiteit en een beperkte informatiepositie.  Daarnaast zijn thema's van ondermijning naar voren gekomen die betrekking hebben op meerdere bedrijventerreinen en mogelijkheden bieden voor een verdieping middels een thematische aanpak.

Vakantiepark EuroParcs De Biesbosch

Eind 2021 heeft de burgemeester voor 2022 drie focuspunten bepaald bij de aanpak van ondermijnende criminaliteit; het vakantiepark EuroParcs De Biesbosch, de bedrijventerreinen en de havengebieden. De havengebieden, sinds 2011 jaar in beheer bij het Havenbedrijf Rotterdam, gelden daarbij als nieuw aandachtsgebied. Het vakantiepark is al langer in beeld vanwege grootschalige permanente bewoning, onder meer door arbeidsmigranten, en de overlast die hiermee gepaard gaat.

Digitaal opkopersregister

De ondermijning op de bedrijventerreinen moet dit jaar zoveel als mogelijk worden aangepakt door onder meer integrale controles, een investering in de weerbaarheid van ondernemers, het digitaal opkopersregister en, indien mogelijk, een vergunningplicht voor “malafide bedrijvigheid”.