CBRE: Wet betaalbare huur kan tot krimp 13% markt leiden

De impact van reguleringsmaatregelen door de Rijksoverheid kan volgens CBRE zorgen voor 13% krimp van huurwoningmarkt.

De private Nederlandse huurwoningvoorraad zou met 13% dalen, aldus CBRE in een nieuw rapport, als kleine woningeigenaren hun bezit zouden verkopen. De koopwoningen die daardoor beschikbaar worden, zijn met de huidige prijsniveaus niet beschikbaar voor het middensegment.

De Wet betaalbare huur zou per 1 juli 2024 moeten ingaan. Het zou de huren over de gehele linie verlagen door meer woningen onder de huurprijsbescherming te laten vallen. Een grote hoeveelheid vrijesectorwoningen die nu tot het middensegment behoren vallen straks onder een ander regisme. In principe zouden huurders hiervan moeten profiteren, maar eigenaren zeggen hun rendementen zodanig te zien dalen dat ze van woningverhuurders woningverkopers worden.

Krimp

De private huurmarkt krimpt volgens CBRE snel in de 20 grootste gemeenten, elke drie maanden met ruim 1300 woningen. Voornamelijk door de verhoging van de overdrachtsbelasting en opkoopbescherming. De stijging van het belastingtarief in box 3 en de voorgenomen middenhuurregulering versterken de neerwaartse trend.

CBRE voorspelt dat de Wet betaalbare huur de exploitatievooruitzichten drastisch zal veranderen met een verwachte daling van het directe rendement met 28% tot 47%, afhankelijk van de locatie. In Amsterdam kan dit plan zelfs leiden tot bijna een halvering van de huur, zoals aangegeven in Tabel 1. Hierdoor wordt individuele verkoop van deze huurwoningen op de koopwoningmarkt aantrekkelijker.

Laatste nieuws

Evenementen