Blackstone koopt voor € 130 mln kantoren nabij Zuidas

In Amsterdam zijn onlangs twee grote kantoorcomplexen aangekocht door Blackstone, voor een bedrag van in totaal ruim € 130 mln.

Uit gegevens van het Kadaster blijkt dat Maxima Propco V, een Nederlandse bv van Blackstone, Tripolis heeft overgenomen voor € 72,5 mln en Zuiderhof II voor € 57,6 mln. Beide kantoorcomplexen liggen nabij de Amsterdamse Zuidas.

Tripolis bestaat uit drie kantoorgebouwen en omvat in totaal 24.180 m² kantoorruimte en werd in 1994 opgeleverd. De verkoper is Axa Investment Managers, die het complex in 2003 aankocht van ING Real Estate voor een bedrag van € 78,5 mln.

Aldo van Eyk
Voor verhuur is 19.200 m² beschikbaar. De grootste huurder is Nikon, die in 2012 tekende voor 4500 m² kantoorruimte. In het verleden vonden onder andere BNP Paribas, advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek en uitzendconcern Vedior er onderdak.
Het door de bekende architect Aldo van Eyk ontworpen complex is onlangs grondig gerenoveerd. Tripolis staat naast het in architectuurkringen beroemde Burgerweeshuis van Aldo van Eyk. In het vierde kwartaal neemt BPD Noordwest zijn intrek in het voormalige weeshuis uit de jaren '50, dat eigendom is van Cor van Zadelhoff.

Braziliaanse vliegtuigbouwer
Zuiderhof II aan Jachthavenlaan 109-111 is deel van het kantorengebied ten westen van het VU ziekenhuis dat uit meerdere gebouwen bestaat. Blackstone (Maxima Propco IV) heeft het kantoor gekocht van de Duitse investment manager Patrizia. De totaal verhuurbare vloeroppervlakte bedraagt circa 17.500 m². Huurders zijn onder andere Loyens & Loeff (ict-afdeling) en de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer (1800 m²). Voor de verhuur is momenteel 1776 m² beschikbaar.

In 2015 kocht First Sponsor Group uit Singapore het naastgelegen kantoor Zuiderhof I (12.500 m²) voor een bedrag van € 51,5 mln. De drie naastgelegen kantoorpaviljoens (bij elkaar 6145 m²) kwamen aan het begin van dit jaar in handen van Real IS voor in totaal € 44,9 mln.

Anbang
Enkele jaren geleden sloeg Blackstone zijn slag op de Nederlandse kantorenmarkt. Grote portefeuilles die op het dieptepunt van de markt werden gekocht, deed de Amerikaanse private equity partij daarna weer van de hand. Zo nam de Chinese onderneming Anbang vorig jaar voor ongeveer € 500 mln 6 kantoorgebouwen over, waaronder het Crosstowers, het kantoor van EY op de Zuidas. Dit jaar ging hotel Double Tree by Hilton naast Amsterdam Centraal ook van Blackstone naar Anbang.

Geïnvesteerd werd er ook in Nederlands vastgoed, vooral in logistiek vastgoed. Blackstone kocht logistieke centra en bedrijfspanden van Hansteen (samen met M7) en HIG.  

Blackstone heeft voor zijn Nederlandse kantorenportefeuille Flow Real Estate uit Amsterdam ingeschakeld.

Naar verluidt heeft Cushman & Wakefield de verkoper geadviseerd bij de transactie met Tripolis.