Aziatisch consortium koopt kantoorruimte op Zuidas

First Sponsor Group Limited, een Aziatische vastgoedbelegger koopt samen met Aziatische private beleggers Zuiderhof I in Amsterdam van investment manager AEW Europe.

First Sponsor Group Limited, een Aziatische vastgoedbelegger koopt samen met Aziatische private beleggers Zuiderhof I in Amsterdam van investment manager AEW Europe.

Zuiderhof I is gelegen aan de Jachthavenweg 121 op de Amsterdamse Zuidas. First Sponsor, genoteerd aan de Singaporese beurs, verkrijgt hiermee circa 12.500 m² verhuurbare kantoorruimte en 111 parkeerplekken. De huidige en enige huurder van het kantoorgebouw is advocatenkantoor Van Doorne. Het huurcontract heeft een looptijd tot juli 2019, meldt First Sponsor Group Limited in een persbericht.

De koper meldt een koopsom van € 51,5 mln. Verkoper van het pand is Euroffice 445. De deal betreft in principe een overname van aandelen van Euroffice 445, waarbij de aandelen van dit bedrijf verdeeld worden onder de kopers. De deal is voor het leeuwendeel gefinancierd met eigen vermogen van First Sponsor Group en deels door banken. Zo zat er nog een lening op het pand van € 36 mln die nu door First Sponsor Group wordt afbetaald.
First Sponsor Group koopt 100% van de aandelen van Euroffice 445 tezamen met de private beleggers Cobb Financial Corporation (dochterbedrijf van Tecity Group), Siong Lim Private Limited en Maleny Investments Limited. Respectievelijk krijgen de beleggers een belang van 33%, 33%, 29% en 5% in Euroffice 445. Volgens de overeenkomst heeft First Sponsor Group de mogelijkheid zijn aandeel uit te breiden naar een belang van meer dan 50%.

First Sponsor Group Limited is een Chinees bedrijf met een notering aan de beurs van Singapore. Grootaandeelhouders zijn de Hong Leong Group (een van de grootste vastgoedinvesteerders in China) en Tai Tak Estates. Ceo van First Sponsor is Neo Teck Pheng.

De aankoop van Zuiderhof I betreft de eerste directe acquisitie van een Aziatische belegger in commercieel vastgoed in Nederland. De Aziatische belegger laat weten verder te willen investeren in Nederland. De overname zal naar verwachting 16 maar zijn afgerond.

De interesse van Aziatische investeerders in Nederlands commercieel vastgoed groeit. Steeds meer beleggers zijn geïnteresseerd in de aankoop van Nederlandse gebouwen, zoals kantoren, winkelcentra en woningportefeuilles. Verwacht wordt dat meerdere Aziatische partijen zullen volgen.

AEW Europe werd geadviseerd door CBRE en JLL. Greenberg Traurig verzorgde het juridische advies. DTZ Zadelhoff trad op als adviseur van First Sponsor Group Limited. Het juridische advies kwam van Loyens & Loeff.