Commercieel vastgoed in Nederland is ongekend populair bij internationale vastgoedbeleggers zo blijkt uit een recente analyse van de marktdynamiek door internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.
In de eerste helft van 2017 is maar liefst € 8,1 mrd in Nederlands vastgoed geïnvesteerd, waarvan 65% door buitenlandse beleggers, het grootste aandeel ooit geregistreerd.
Frank van der Sluys, Head of Research Cushman & Wakefield, zegt over de cijfers: “Wij gaan er vanuit dat het recordvolume van € 14,8 mrd dat in 2016 is belegd in commercieel vastgoed dit jaar zal worden overschreden. Eens temeer omdat in onze sector in de tweede helft van een jaar vaak meer wordt geïnvesteerd dan in de eerste helft van een jaar. Meest opvallend is de grote interesse van buitenlandse beleggers wiens interesse, naast het vastgoed zelf, ook wordt gewekt door de sterke economische, sociale, politieke en culturele fundamenten van ons land.”
Beleggingsvolume afgezet tegen vastgoedvoorraad
Dat Nederland als een veilig land wordt gezien, blijkt ook uit een analyse van Cushman & Wakefield waarin cross border investeringen in 2016 in 40 verschillende landen inzichtelijk zijn gemaakt. Nederland staat 7de op deze ranking achter de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, China en Australië. Frank van der Sluys licht toe: “Nederland staat met een zevende positie bijzonder hoog in deze internationale ranking maar komt hoger uit als we het investeringsvolume delen door de voorraad. Nederland blijkt dan mondiaal de populairste bestemming voor vastgoedbeleggers te zijn”.
Goed risicoprofiel
Nederlands vastgoed is momenteel onder meer in trek omdat beleggers vaak minder rendement maken op alternatieve beleggingsproducten, de rentestand relatief laag is en de concurrentie op de beleggingsmarkt in Europese kernsteden, zoals Londen en Parijs, zeer hoog is waardoor beleggers uitwijken naar alternatieven in Europa. Vooral Amsterdam is hierin goed gepositioneerd. Internationale beleggers, die zich richten op markten en regio´s die zij niet goed kennen, beoordelen vaak de fundamenten van die landen en regio´s om zo een goed risicoprofiel te verkrijgen. De fundamenten van Nederland zijn in internationaal perspectief heel goed waardoor het risicoprofiel door beleggers als gunstig wordt gepercipieerd.
50 verschillende landen
Cushman & Wakefield heeft voor vijftig verschillende landen wereldwijd zes risicofactoren in kaart gebracht zijnde het begrotingstekort van een land, de handel die met de Verenigde Staten wordt gedreven, de import van energie, de politieke stabiliteit, de groei van het Bruto Binnenlands Product en de verwachte inflatie. Per factor is vervolgens een score gegeven waarin de hoogste score (1) wordt toegekend aan het land met het minste risico op de betreffende factor en de hoogste score (50) voor het land met het meeste risico op de betreffende factor. De totaalscore, de optelsom van elke afzonderlijke score, bepaalt de uiteindelijke ranking van elk land.
Safe haven
Nederland komt met een positie op plaats drie als safe haven uit de analyse. Noorwegen (1) en Denemarken (2) zijn veel meer dan Nederland intern gerichte vastgoedmarkten. Een relatief groot deel van de investeringsvolumes in deze landen wordt door binnenlandse beleggers gerealiseerd. Nederland kent een veel meer internationale vastgoedmarkt zoals blijkt uit het hoge aandeel van 65 procent van het totale investeringsvolume dat door buitenlandse beleggers is gerealiseerd.