BCC vraagt faillissement aan

BCC heeft het faillissement aangevraagd. Moederbedrijf Mirage Retail Group vroeg vorige week al uitstel van betaling aan, naar eigen zeggen als gevolg van ‘aanhoudende en toenemende zware marktomstandigheden’. BCC heeft zestig vestigingen, verspreid door het land. Bij het bedrijf werken ruim 1100 medewerkers.

Volgens Michiel Witteveen, eigenaar van Mirage, maakt BCC te veel verlies en kan de winkelketen het niet meer bolwerken. BCC heeft last van hogere huren en energiekosten, maar ook zijn consumenten terughoudender. 

BCC-topman Caspar Klinkhamer liet een week geleden weten dat BCC onder ‘steeds zwaarder wordende druk’ stond. Onder hem had het bedrijf al wel maatregelen genomen om de financiële positie te verbeteren, maar moest de conclusie worden getrokken dat doorgaan niet langer een optie was.

Merken- en retaildeskundige Paul Moers stelde vorige week nog dat BCC de veranderingen in de retailwereld van de laatste jaren ‘compleet gemist heeft’. Volgens hem is het steeds belangrijker geworden om onderscheidend te zijn in de winkelstraat, anders kopen mensen gewoon online.

Werknemers die lid zijn van vakbond CNV maken zich zorgen nu het faillissement van BCC is aangevraagd, zegt CNV-bestuurder Leon van der Elsen. Zij krijgen namelijk alleen een voorschot op hun salaris van €250 in plaats van hun loon voor deze maand, meldt hij.

Het is nog niet duidelijk of de winkels van BCC open blijven. Die wens is er volgens Van der Elsen wel. ‘Van werknemers wordt vooralsnog verwacht dat ze op hun werk blijven komen.’ Hij vreest echter dat een doorstart er niet meer in zit en dat alle medewerkers hun baan verliezen.

BCC is niet de enige keten die in zwaar weer verkeert. De laatste tijd lijkt de ene na de andere naam in de winkelstraat in de problemen te komen. Na Big Bazar en Shoeby zou het sluiten van BCC een nieuwe slag betekenen in de winkelstraat. Eerder dit jaar gingen al de kledingwinkelketens Score en Chasin' failliet, net als Scotch & Soda en enkele tientallen franchisewinkels van Vero Moda, Vila en Pieces. Bedrijven gaan een moeilijke periode door, als gevolg van hoge huren, hoge inflatie en soms een flinke coronaschuld die nog afbetaald moet worden.

Lees ook: DOSSIER Big Bazar: Powerplay met huurcontract om keten overeind te houden