Ook modeketen Shoeby in hevige financiële nood

Modeketen Shoeby wil een faillissement vermijden door een akkoord te sluiten met zijn schuldeisers.

 

Zo heeft het modebedrijf dinsdagochtend in een verklaring laten weten. Een zogeheten WHOA-procedure is een manier om met steun van de rechtbank oude schulden te herstructureren en nieuwe afspraken te maken met alle schuldeisers. Langs die weg zou voor Shoeby weer een financieel gezonde situatie moeten  ontstaan.

Shoeby kwam naar eigen zeggen in financiële problemen door de gevolgen van de coronacrisis, de inflatie en verminderde koopkracht. Hierdoor liepen de schulden van de afgelopen jaren hoog op. De huidige verkopen zijn onvoldoende om de schuldenlast te verminderen.

Shoeby is een ruim veertig jaar oud modebedrijf, indertijd opgericht in ’s-Hertogenbosch door John en Mieke van Deursen. De keten telt 240 winkels. In 2011 nam investeringsmaatschappij Bencis een meerderheidsbelang in het bedrijf, maar de familie kocht de winkels enkele jaren later weer terug. Sinds 2017 staat Shoeby onder leiding van Mitch en Jill van Deursen, kinderen van de oprichters.

De financiële problemen komen voor retailexperts toch nog als een verrassing. Tot en met 2021 draaide Shoeby niet slecht. Er waait al maanden een gure wind door de moderetailwereld. De afgelopen tijd kwamen ook Doek Retail (Vero Moda en Vila), Score/Chasin en Scotch & Soda in de problemen.

De problemen bij Shoeby kunnen ook gevolgen hebben voor Certitudo. De Bossche ontwikkelaar en belegger kocht in 2019 voor € 120 mln een grote vastgoedportefeuille met tientallen winkelpanden van de Van Deursen Group, de eigenaar van Shoeby. Een aantal winkels wordt aan Shoeby verhuurd. Ook Certitudo verkeert in zwaar weer.

img
Redacteur
Profiel