Amsterdam krijgt vanaf 1 september aanvullende bevoegdheden om langdurige leegstand van woningen aan te pakken. Dit stelt de Amsterdamse woonwethouder Jakob Wedemeijer (SP) tegenover dagblad Het Parool.
Het gaat om experiment om de leegstand tegen te gaan waarvoor de hoofdstad toestemming heeft gekregen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Nu zijn verhuurders alleen verplicht om leegstand na 6 maanden te melden bij de betreffende gemeenten. Amsterdam krijgt vanaf 1 september de ruimte om verhuurders te dwingen iets aan de leegstand te doen.
In het Parool legt Wedemeijer uit hoe dat pakket eruit komt te zien. Het meest in het oog springend is de bevoegdheid voor de gemeente om bij een langdurig leegstaande woning zelf een marktconforme huur vast te stellen, al vertelt de wethouder er niet bij hoe dat gaat gebeuren. ‘Als er geen vraag is naar dure huurwoningen, moet de huurprijs gewoon omlaag’, aldus Wedemeijer.
Lees ook: Amsterdam voert zelfbewoonplicht in per 1 april
Ook het expres leeg laten staan van woningen, in afwachting van een profijtelijker verkoop, is er straks niet meer bij. Amsterdam kan verhuurders dwingen tot tijdelijke verhuur op straffe van boetes die op kunnen lopen tot € 8700.
Uit onderzoek blijkt dat vorig jaar zo’n 4000 dure appartementen in de hoofdstad langdurig leeg stonden. In hoeverre de nieuwe maatregelen hier tegen gaan helpen is nog de vraag, omdat de gemeente afhankelijk is van de meldingsbereidheid door verhuurders en anderen (buren). In 2020 werden na een leegstandsmeldingen alsnog 493 woningen verhuurd.