Amsterdam bouwt 1000 woningen in Nelson Mandelapark

Aan de oostrand van het Nelson Mandelapark in de Amsterdamse wijk Bijlmer komen ongeveer 1000 nieuwe woningen, aangevuld met voorzieningen. Ook de inrichting van het park wordt aangepakt.

De bouw start in 2022 of 2023 en de eerste woningen zullen in 2024 gereed zijn.

Dit plan is niet nieuw. In 2005 is al een stedenbouwkundig plan gemaakt voor de woningen en het park. Hierin stonden aan zowel de oostrand als aan de westrand in totaal ongeveer 780 woningen.
De plek aan de oostrand, waar nu de woningen komen, is in 2011 al bouwrijp gemaakt. Dat betekent dat deze plek klaar gemaakt is om op te bouwen. Het is nu een grasveld en een opslag voor bouwmateriaal.
Door de crisis is de woningbouw uit dat plan nooit uitgevoerd. Maar het plan om hier ooit woningen te bouwen, is nooit van de baan geweest. Het park is in 2011 wel verbeterd. Nu de crisis voorbij is, is er in de stad veel behoefte aan nieuwe woningen.

Binnen de ring is daar niet veel ruimte meer voor. Er worden daarom vooral woningen gebouwd in Nieuw-West, Noord en Zuidoost/Ouder-Amstel. Het gemeentebestuur heeft besloten dat de oostrand van het Nelson Mandelapark één van de plekken is waar nog woningen kunnen worden gebouwd.

Om goed aan te sluiten op wat er in de omgeving van het park gaat gebeuren, maakt de gemeente samen met de buurt een nieuw stedenbouwkundig plan. Zo bouwt Rijkswaterstaat momenteel over een gedeelte van de A9 de Gaasperdammertunnel. Op de tunnel zal een groot stadspark worden aangelegd. En Amsterdam maakt plannen voor nieuwbouw rond het Bijlmer Sportcentrum.
Ook houdt het nieuwe plan meer rekening met duurzaamheid. Zo wordt regenwater na een hevige regenbui goed opgevangen. 

Westrand blijft nu groen
Het verschil met het vorige plan is dat de westrand van het park nu groen blijft. Alleen aan de oostrand komen woningen. Hier wil de gemeente 1000 woningen bouwen in plaats van de 780 woningen uit het oude plan. Ook komen er nu voorzieningen. Die stonden niet in het plan uit 2005.

Onderzoek voorrang
Het stadsdeelbestuur onderzoekt nu of het mogelijk is om bewoners uit Zuidoost voorrang te geven voor de woningen. Hierover is nog geen beslissing genomen. Die voorrang geldt dan zowel voor sociale huurwoningen, middeldure huurwoningen en dure huur- of koopwoningen. Het bestuur vindt het belangrijk dat mensen die in Zuidoost willen blijven wonen, dat ook kunnen. Bewoners kunnen dan doorstromen naar een woning die beter bij hun huishouden en hun inkomen past.